Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печена агнешка плешка

Печена агнешка плешка

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Интересни приложения на краставиците

Практични съвети

 • Краставиците са не само вкусен и полезен зеленчук. Те са важни за костите, сухожилията, освобождаване от токсичните елементи в организма и са идеален продукт за отслабване. Редовната им консумация поддържа косата и ноктите ни здрави.

  Интересни и разнообразни приложения на краставиците

  - Хранителни стойности и ползи за здравето - краставиците съдържат повечето от витамините, от които се нуждаем ежедневно. Само от една краставица организма се снабдява с витамини В1, В2, В3, В5, В6, фолиева киселина, витамин С, калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк и калий.

  - Краставици за енергия - краставиците са добър източник на В витамините и на въглехидрати, които осигуряват дълготраен ефект, за разлика от содата или кафето.

  - За почистване на стъклени повърхности - чрез натриване на парче краставица стъклото или огледалото, което е замъглено ще върне предишния си вид, а освен това в помещението ще се разнесе успокояващ, подобен на спа аромат.

  - Срещу вредители - поставят се няколко резенчета краставица в малък алуминиев съд и градината ще бъде спасена от охлюви и червеи, които съсипват растенията. Химикалите в краставицата реагират с алуминия и отделят аромат, който хората не усещат, но затова пък подлудява вредителите и ги кара да избягат надалеч.

  - За по-гладка и млада кожа - при целулит може да се натърка проблемната част с няколко парчета краставица за 1-2 минути. Същата процедура помага и при бръчки.

  - За регулиране на апетита - краставиците създават усещане за ситост и не са калорични.

  - Изключителни почистващи свойства - с парче краставица се натърква повърхността на кран или мифка. Не само ще се махнат потъмнелите места и ще се върне първоначалния блясък, но и няма да се навредят ръцете, докато се почиства.

  - Лек за махмурлук - изяждането на няколко резенчета краставица преди лягане при махмурлук или главоболие, ще спомогне за освежено събуждане. Зеленчукът съдържа достатъчно захар, електролити и В витамини за снабдяване с основни хранителни вещества.

  - Вместо дъвка – слага се резен краставица под езика за 30 секунди, за да се елиминира лошия дъх и да се убият бактериите в устата, които го причиняват.

  - За почистване на обувки - натрива се с парче краставица обувките и те ще блестят от чистота.

Вижте още кулинарни статии