Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко бутче върху дроб-сарма

Агнешко бутче върху дроб-сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Интересни приложения на краставиците

Практични съвети

 • Краставиците са не само вкусен и полезен зеленчук. Те са важни за костите, сухожилията, освобождаване от токсичните елементи в организма и са идеален продукт за отслабване. Редовната им консумация поддържа косата и ноктите ни здрави.

  Интересни и разнообразни приложения на краставиците

  - Хранителни стойности и ползи за здравето - краставиците съдържат повечето от витамините, от които се нуждаем ежедневно. Само от една краставица организма се снабдява с витамини В1, В2, В3, В5, В6, фолиева киселина, витамин С, калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк и калий.

  - Краставици за енергия - краставиците са добър източник на В витамините и на въглехидрати, които осигуряват дълготраен ефект, за разлика от содата или кафето.

  - За почистване на стъклени повърхности - чрез натриване на парче краставица стъклото или огледалото, което е замъглено ще върне предишния си вид, а освен това в помещението ще се разнесе успокояващ, подобен на спа аромат.

  - Срещу вредители - поставят се няколко резенчета краставица в малък алуминиев съд и градината ще бъде спасена от охлюви и червеи, които съсипват растенията. Химикалите в краставицата реагират с алуминия и отделят аромат, който хората не усещат, но затова пък подлудява вредителите и ги кара да избягат надалеч.

  - За по-гладка и млада кожа - при целулит може да се натърка проблемната част с няколко парчета краставица за 1-2 минути. Същата процедура помага и при бръчки.

  - За регулиране на апетита - краставиците създават усещане за ситост и не са калорични.

  - Изключителни почистващи свойства - с парче краставица се натърква повърхността на кран или мифка. Не само ще се махнат потъмнелите места и ще се върне първоначалния блясък, но и няма да се навредят ръцете, докато се почиства.

  - Лек за махмурлук - изяждането на няколко резенчета краставица преди лягане при махмурлук или главоболие, ще спомогне за освежено събуждане. Зеленчукът съдържа достатъчно захар, електролити и В витамини за снабдяване с основни хранителни вещества.

  - Вместо дъвка – слага се резен краставица под езика за 30 секунди, за да се елиминира лошия дъх и да се убият бактериите в устата, които го причиняват.

  - За почистване на обувки - натрива се с парче краставица обувките и те ще блестят от чистота.

Вижте още кулинарни статии