Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Aгнешко бутче с хвойна и розмарин

Aгнешко бутче с хвойна и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Истинското вино - предпазва организма на човек от агресия

Здраве за организма

  • Истинското вино предпазва организма на човек от агресия или т. нар. свободни радикали. Става дума за биохимични субстанции с кратък живот, но с голяма разрушителна сила. Под свободен радикал се разбира молекула, на която й липсва един електрон и това я прави особено активна. В един момент тя си го доставя от друга молекула, а тя на свой ред се превръща в свободен радикал и се активира.

    Свободни радикали проникват в човешкото тяло от замърсената природа, в която кислородът се среща с въглеводородите и азота. Появяват се при всички процеси на горене – като пушене, пържене, печене и т.н., и при нормалните процеси в организма. В умерени количества свободните радикали са необходими и полезни за човешкото тялото. Благодарение на тяхната активност то функционира нормално, а имунната система ги създава, за да унищожи с тях чуждите микроби. Лошото е, ако се позволи нарастване на тяхното количество. Тогава те стават много вредни и могат да поразят клетките– като активни окислители те разрушават клетъчните мембрани и са един от основните виновници за стареенето на организма.
    В такъв случай е необходимо голямото количество свободни радикали е да срещнат антиоксиданти – вещества, които природа е създала. Антиоксидантите са представени най-вече чрез полифенолите. В състава им влизат и катехини, които способстват за регулиране на нивото на свободните радикали. Особеност на всички тези съединения е, че те леко се съединяват с молекулите на захарите. Стомахът е в състояние да „разкъса“ тази обвързаност на полифенолите със захарите и да облекчи техния антиоксидантен ефект.

    Природния продукт, който е изключително богат на полифеноли е истинското червено вино от узряло грозде. Високото съдържание на фенолни съединения в него го превръща в страстен ловец и унищожител на свободни радикали. Затова, при разумната и редовната му консумация, човек доставя на организма си силен антиокислителен потенциал, с който го предпазваме от много заболявания и забавяме осезаемо неговото стареене.

    Недостигът на антиоксиданти в организма гарантира възникването на различни заболявания и неговото преждевременно разрушаване. Но когато редовно и умерено се приема истинско червено вино от узряло грозде, богато на биофлавоноиди и други полифенолни природни антиоксиданти, това способства за тяхното нарастване в организма. Така се увеличават възможностите за защита срещу вредните свободни радикали, а следователно и осигуряване на добро здраве и дълголетие.

Вижте още кулинарни статии