Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Яхния от агнешко месо с зелен лук

Яхния от агнешко месо с зелен...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

История на пицата, приготвяне и видове

Продукти с история

 • Пицата е неаполитанският специалитет с кръгла форма, който става популярен през XVIII век. Първата пицария се казва "Antica Pizzeria Port' Alba" и е открита в Неапол през 1830 година.
  Римляните имат принос за откриването и популяризирането на пицата.Преди времена те консумирали кръгъл хляб, покрит с билки и зелени подправки, наречен "плацента". Именно благодарение на него идва и името това ястие - от латинската дума "пицеа", с която обозначавали препеченият и почернял в пещите кръгъл хляб. През Средновековието с думата "пица" се наричали всички разновидности на този кръгъл хляб, независимо от продуктите, които се добавяли в него.

  Смята се, че едни от основните фактори, допринесли пицата да се превърне в така популярно ястие и да покори света, са способността й да се приготвя лесно и да съществуват много различни видове. Друго нейно предимство, заради което е толкова популярна е, че е достъпна и е подходяща храна за бедни и богати.

  Поради голямата популярност и неоспоримите факти, че пицата е любимо ястие на децата между 6 и 14 години по целия свят, италианския министър на земеделието през 2001 година предлага на ЮНЕСКО това ястие да се обяви за нематериално културно наследство на човечеството.

  Най-важното за приготвянето на една истински вкусна пица е нейното тесто. Майсторите, които го приготвят, се наричат "пицайоли" (pizzaioli) и са специалисти в това да направят тестото на ръка, без да използват никакви кухненски прибори, дори точилка. Те замесват тестото, използвайки единствено задължителните четири съставки - брашно, вода, сол и мая. След това пицайолите хвърлят тестото във въздуха и го завъртат над ръцете си, постигайки впечатляващ баланс. Така тестото става абсолютно равномерно, а разпределянето на продуктите върху него е въпрос на вкус и предпочитания.

  Видовете пици за безброй много, но има няколко основни, от които тръгва цялата история на пицата. Най-популярните видове пица са:
  Маргарита - Тя е най-евтината и обикновена от всички видове. Съдържа пресни домати, популярното италианско сирене моцарела, свежи листа босилек, сол, пипер и тънка струйка зехтин.
  Неаполитана - Тя е най-автентичната и е създадена в родината на пицата - Неапол. Съдържа типичните за региона продукти - домати, чесън, босилек, риган, моцарела и аншоа.
  Прошуто - тази пица съдържа освен домати и зехтин, и популярната в Италия шунка "Прошуто". Слага се и италианско сирене, като за препоръчване е то да бъде Рикота. Често обаче то се замества с моцарела, като по-популярна и достъпна.
  Куатро стаджони - В превод името й означава четири сезона и това е така, защото тя обединява четири пици в една. Освен класическите продукти домати, моцарела и зехтин, тя включва и шунка, артишок, гъби, черни маслини и аншоа.
  Куатро формаджи - В превод името й означава "четири сирена" и съдържа, освен доматен сос, моцарела, пармезан, горгондзола и проволоне. Накрая за завършек се посипва тънка струйка зехтин.
  Фрути ди Маре - Освен класическият доматен сос, тази пица се поръсва със счукан чесън и ситно накълцан магданоз, а върху тези продукти обилно се поръсват морски дарове и накрая се поръсва зехтин.
  Диаволо - Тази пица е люта. Поръсва се доматен сос, поставят се тънки резени колбас, добавя се моцарела и задължително се слагат люти чушлета, за предпочитане "пеперончино". За по-плътен и богат вкус често се добавят и каперси.
  Ал Тоно – В тази пица върху доматеният сос се поставят парченца риба тон, моцарела, пармезан и босилек. Може да се добавят черни маслини и лук.

  Най-голямата пица в света е направена през 1978 година и е част от Рекордите на Гинес с диаметър от 24,4 метра, тежест от 8,500 килограма и е разделена на 60 318 порции.

Вижте още кулинарни статии