Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко по манастирски

Агнешко по манастирски

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

История на пицата, приготвяне и видове

Продукти с история

 • Пицата е неаполитанският специалитет с кръгла форма, който става популярен през XVIII век. Първата пицария се казва "Antica Pizzeria Port' Alba" и е открита в Неапол през 1830 година.
  Римляните имат принос за откриването и популяризирането на пицата.Преди времена те консумирали кръгъл хляб, покрит с билки и зелени подправки, наречен "плацента". Именно благодарение на него идва и името това ястие - от латинската дума "пицеа", с която обозначавали препеченият и почернял в пещите кръгъл хляб. През Средновековието с думата "пица" се наричали всички разновидности на този кръгъл хляб, независимо от продуктите, които се добавяли в него.

  Смята се, че едни от основните фактори, допринесли пицата да се превърне в така популярно ястие и да покори света, са способността й да се приготвя лесно и да съществуват много различни видове. Друго нейно предимство, заради което е толкова популярна е, че е достъпна и е подходяща храна за бедни и богати.

  Поради голямата популярност и неоспоримите факти, че пицата е любимо ястие на децата между 6 и 14 години по целия свят, италианския министър на земеделието през 2001 година предлага на ЮНЕСКО това ястие да се обяви за нематериално културно наследство на човечеството.

  Най-важното за приготвянето на една истински вкусна пица е нейното тесто. Майсторите, които го приготвят, се наричат "пицайоли" (pizzaioli) и са специалисти в това да направят тестото на ръка, без да използват никакви кухненски прибори, дори точилка. Те замесват тестото, използвайки единствено задължителните четири съставки - брашно, вода, сол и мая. След това пицайолите хвърлят тестото във въздуха и го завъртат над ръцете си, постигайки впечатляващ баланс. Така тестото става абсолютно равномерно, а разпределянето на продуктите върху него е въпрос на вкус и предпочитания.

  Видовете пици за безброй много, но има няколко основни, от които тръгва цялата история на пицата. Най-популярните видове пица са:
  Маргарита - Тя е най-евтината и обикновена от всички видове. Съдържа пресни домати, популярното италианско сирене моцарела, свежи листа босилек, сол, пипер и тънка струйка зехтин.
  Неаполитана - Тя е най-автентичната и е създадена в родината на пицата - Неапол. Съдържа типичните за региона продукти - домати, чесън, босилек, риган, моцарела и аншоа.
  Прошуто - тази пица съдържа освен домати и зехтин, и популярната в Италия шунка "Прошуто". Слага се и италианско сирене, като за препоръчване е то да бъде Рикота. Често обаче то се замества с моцарела, като по-популярна и достъпна.
  Куатро стаджони - В превод името й означава четири сезона и това е така, защото тя обединява четири пици в една. Освен класическите продукти домати, моцарела и зехтин, тя включва и шунка, артишок, гъби, черни маслини и аншоа.
  Куатро формаджи - В превод името й означава "четири сирена" и съдържа, освен доматен сос, моцарела, пармезан, горгондзола и проволоне. Накрая за завършек се посипва тънка струйка зехтин.
  Фрути ди Маре - Освен класическият доматен сос, тази пица се поръсва със счукан чесън и ситно накълцан магданоз, а върху тези продукти обилно се поръсват морски дарове и накрая се поръсва зехтин.
  Диаволо - Тази пица е люта. Поръсва се доматен сос, поставят се тънки резени колбас, добавя се моцарела и задължително се слагат люти чушлета, за предпочитане "пеперончино". За по-плътен и богат вкус често се добавят и каперси.
  Ал Тоно – В тази пица върху доматеният сос се поставят парченца риба тон, моцарела, пармезан и босилек. Може да се добавят черни маслини и лук.

  Най-голямата пица в света е направена през 1978 година и е част от Рекордите на Гинес с диаметър от 24,4 метра, тежест от 8,500 килограма и е разделена на 60 318 порции.

Вижте още кулинарни статии