Рецепта за салата
Гръцка салата с черен пипер

Гръцка салата с черен пипер

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Историята на картофа

Продукти с история

 • Картофът е декоративно цвете, лекарство против всички болести, отрова, която изтребва насекомите, средство за почистване на петна, универсален тор, хранителна суровина, от която се приготвят хляб, пюре, нишесте, алкохолни напитки, мая и т.н. Всички тези достойнства се приписват на обикновения картоф.

  Някога в Европа хората дори не са подозирали за неговото съществуване. Има няколко версии за появата на картофа:
  Първите грудки пристигнали в Стария свят между 1570 и 1580 г. Докарали ги испанските мореплаватели от Южна Америка, където картофът бил основният продукт за препитание за местното население, обитавало Андите.
  Има и друга версия за появата на картофа в Европа. Дълго време тази заслуга се приписвала на английския вицеадмирал Франсис Дрейк. На статуята, издигната в Офенбург в чест на знаменития мореплавател, има надпис: „Сър Франсис Дрейк, донесъл картофа в Европа през 1580 г.”Легендата за Дрейк и картофа с течение на времето се обогатила с различни детайли. Така например се твърдяло, че адмиралът подарил картофи на своя приятел учения Херард, който пък на свой ред ги опекъл с масло и с тях нагостил членовете на английския парламент.Само че палмата на първенството била отнета от Дрейк. Самите англичани пишат в своята енциклопедия, че той не може да е донесъл картофа в Европа, тъй като неговите кораби никога не са достигали бреговете на Южна Америка.
  Не по-малко популярна била версията, според която картофът за първи път бил донесен от Вирджиния пак в Англия от сър Уолтър Роумиф. Британската енциклопедия развенчала и тази легенда, защото в онова време картофът не е бил познат и във Вирджиния.
  Много изследователи смятат, че първият човек, доставил картофа в Европа, бил монахът Нероним Кордан. Възможно е именно той през 1580 г. да е пуснал на земята първата кошница с непознатото растение, на което предстояло да покори повече народи от всеки пълководец.

  Въпреки че картофа е толкова ценен продукт и би трябвало да добие бърза популярност в Европа, това не било така, а тъкмо обратното. Хората навсякъде посрещали с недоверие новия продукт. Дори в гладните, неплодородни години, които не били рядкост в Европа, не помогнали на картофа да стане популярен. Наложило се държавниците в много страни, виждайки в новия продукт решение на проблема с глада, да прибягват до принудителни мерки за неговото разпространение

  Но с течение на времето картофът от нежелан продукт се превърнал в използваем продукт в руската кухня и дори изместил ряпата. Само за няколко десетилетия след като бил признат от народа, той се превърнал в продукт, необходим на всички слоеве от руското общество –и богатите, и бедните го консумирали. С тази разлика, че за бедните работнически и селски семейства, особено през неплодородните години, той се превръщал в единствената храна

  Кулинарната универсалност на картофа и добрата му комбинация с другите животински и растителни продукти допринесли за това той да бъде включен в много от първите, вторите и дори в третите (десертните) блюда. Картофите може да се варят, пекат, пържат, задушават и въобще да се подлагат на всевъзможни кулинарни приумици.

Вижте още кулинарни статии