Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Пълнено агне (яре)

Пълнено агне (яре)

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Италианската кулинария

Чуждестранна кулинария

 • Италианската кулинария е „симфония от аромати”. За нейното многообразие и оригиналност допринася фактът, че страната е съставена от съществували някога по-малки държави. Но макар кухнята на отделните региони да се различава една от друга, все пак в нея се откриват някои общи черти:
  - италианците обожават рибата и морските продукти;
  - обичат ордьоврите, популярни с името антипасти, които съдържат специални подправки, възбуждащи апетита;
  - на особена почит във всеки италиански дом е пастата.

  Италианците използват винаги пресни зеленчуци и приготвянето на италианските блюда трябва да не потиска натуралния вкус на продуктите. Готвачите особено ценят пресните зеленчуци и свежите зелени подправки. Богатият асортимент на паста не означава, че тя е изместила другите класически гарнитури. Почти всички ястия от паста се поднасят между отделните хранения. Затова като гарнитура към основното ястие обикновено се поднасят картофи или ориз.

  В различните региони на Италия се готви с различни мазнини. В Тоскана и Ломбардия предпочитат маслото пред зехтина, който е основната съставна част на средиземноморската диета. А на запад в областта Емилия Романа, където е разпространено свиневъдството, се готви предимно със свинска мас.

  Любителите на италианската кухня в цял свят знаят, че тя е немислима без пармезана. В настърган вид това популярно сирене присъства на всяка италианска трапеза. С него посипват супите и блюдата от паста.

  Телешкото месо е любимото месо на италианците. В Северна Италия се произвежда най-голямата част от месото в страната. Тук се отделя извънредно внимание на преработката на млякото, затова за месо се отглеждат предимно бикове. На север е актуално и телешкото, което за цялото население е на почит. Специалистите в кулинарията твърдят, че никоя друга европейска страна не употребява такова огромно количество телешко месо.

  В равнината, където тече река По, се простират обширни оризови полета, но там също така добре се развива и царевицата. От нея италианците варят кашата полента, която се поднася към месни ястия или се сервира с доматено пюре, понякога с масло, но в никакъв случай не минава без настъргано сирене.

  От римската империя италианците наследили просената каша, но столетия след това, когато от Америка била донесена царевицата в Европа, полентата изместила интереса на италианците от просото. Тя е това, което ние наричаме качамак, а румънците - мамалига.
  За разлика от Неапол с неговата бедняшка пица, Милано е дал своя принос към общата трапеза чрезнационалния италиански кекс, наречен панетоне. Той се приготвя от сладко тесто с мая и се пече в цилиндрична форма. Няма италианска Коледа или Великден без панетоне.

  Националната напитка на тази страна е италианското вино и то присъства задължително на масата заедно с каната с вода, която се поднася винаги с основното ястие. Лозарството било разпространено в Италия още от антични времена. Едва ли има друга страна по света, която да цени виното толкова много.


Вижте още кулинарни статии