Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко с ориз, гъби и зелен лук

Печено агнешко с ориз, гъби и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Италианската кулинария

Чуждестранна кулинария

 • Италианската кулинария е „симфония от аромати”. За нейното многообразие и оригиналност допринася фактът, че страната е съставена от съществували някога по-малки държави. Но макар кухнята на отделните региони да се различава една от друга, все пак в нея се откриват някои общи черти:
  - италианците обожават рибата и морските продукти;
  - обичат ордьоврите, популярни с името антипасти, които съдържат специални подправки, възбуждащи апетита;
  - на особена почит във всеки италиански дом е пастата.

  Италианците използват винаги пресни зеленчуци и приготвянето на италианските блюда трябва да не потиска натуралния вкус на продуктите. Готвачите особено ценят пресните зеленчуци и свежите зелени подправки. Богатият асортимент на паста не означава, че тя е изместила другите класически гарнитури. Почти всички ястия от паста се поднасят между отделните хранения. Затова като гарнитура към основното ястие обикновено се поднасят картофи или ориз.

  В различните региони на Италия се готви с различни мазнини. В Тоскана и Ломбардия предпочитат маслото пред зехтина, който е основната съставна част на средиземноморската диета. А на запад в областта Емилия Романа, където е разпространено свиневъдството, се готви предимно със свинска мас.

  Любителите на италианската кухня в цял свят знаят, че тя е немислима без пармезана. В настърган вид това популярно сирене присъства на всяка италианска трапеза. С него посипват супите и блюдата от паста.

  Телешкото месо е любимото месо на италианците. В Северна Италия се произвежда най-голямата част от месото в страната. Тук се отделя извънредно внимание на преработката на млякото, затова за месо се отглеждат предимно бикове. На север е актуално и телешкото, което за цялото население е на почит. Специалистите в кулинарията твърдят, че никоя друга европейска страна не употребява такова огромно количество телешко месо.

  В равнината, където тече река По, се простират обширни оризови полета, но там също така добре се развива и царевицата. От нея италианците варят кашата полента, която се поднася към месни ястия или се сервира с доматено пюре, понякога с масло, но в никакъв случай не минава без настъргано сирене.

  От римската империя италианците наследили просената каша, но столетия след това, когато от Америка била донесена царевицата в Европа, полентата изместила интереса на италианците от просото. Тя е това, което ние наричаме качамак, а румънците - мамалига.
  За разлика от Неапол с неговата бедняшка пица, Милано е дал своя принос към общата трапеза чрезнационалния италиански кекс, наречен панетоне. Той се приготвя от сладко тесто с мая и се пече в цилиндрична форма. Няма италианска Коледа или Великден без панетоне.

  Националната напитка на тази страна е италианското вино и то присъства задължително на масата заедно с каната с вода, която се поднася винаги с основното ястие. Лозарството било разпространено в Италия още от антични времена. Едва ли има друга страна по света, която да цени виното толкова много.


Вижте още кулинарни статии