Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешко със зелен лук и  магданоз

Супа от агнешко със зелен лук и ...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Яхния от агнешко месо с зелен лук

Яхния от агнешко месо с зелен...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Италиански ястия с географски имена

Интересни италиански ястия с географски имена

  • Много от италиански рецепти носят своето наименование, благодарение на името на някой град или област в Италия. Много са популярните сосове "Неаполитана" или "Болонезе", които присъстват като специалитети в менюто на ресторантите от цял свят. Италианците обичат често да озаглавяват кулинарните си шедьоври на града, в който те са измислени или приготвени за пръв път. Но не само това обозначават имената им. Най-често името на рецептата показва освен произхода си и основните продукти, които задължително присъстват в нея.

    - "Ала Сицилиана" - Името идва от Сицилия. Ястията, които носят това име са в сицилиански стил и задължително съдържат домати, маслини и каперси. Каперсите често са с най-доброто качество, тоест сицилиански.

    - "Неаполитана" - Името идва от Неапол. Това е друг много известен стил в приготвянето на италиански рецепти и дори дава името на известен вид пица. Характерното за ястията, носещи името "Неаполитана" е доброто съчетание на домати и ароматни треви.

    - "А ла Миланезе" - Името идва от Милано и често в България може да се срещне рецепта озаглавена с името "По милански". Това означава, че рецептата включва великолепната подправка шафран и най-често това заглавие се използва за Ризото.


Вижте още кулинарни статии