Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко по манастирски

Агнешко по манастирски

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Използване на химични консерванти при приготвяне на зеленчукови и плодови консерви

Научете как да използвате на химични консерванти при приготвяне на зеленчукови и плодови консерви

 • Съществуват много химични вещества, в присъствието на които микроорганизмите умират или спират своето развитие. Такива средства са салициловата киселина, натриевият бензоат и сорбиновата киселина.

  Салициловата киселина е бял прах с леко сладникав и парлив вкус, който трудно се разтваря във вода. Тя силно дразни лигавицата на стомаха и бъбреците. Приета с храната, част от нея се обезврежда в черния дроб, а крайните продукти заедно с необезвредената част се отделят чрез бъбреците.
  Тя е отровно вещество, което погълнато в определено количество причинява опасни за живота последици. Въз основа на това Световната здравна организация идва до заключението, че салициловата киселина е неприемлива като консервант.
  Съгласно санитарните наредби у нас от 1955 г. салициловата киселина е забранена като консервант. Тази забрана обаче се отнася само до хранителната промишленост и общественото хранене. Разбира се, количеството салицилова киселина, приета със съхранените зеленчуци и плодове, не предизвиква остро отравяне. Опитите обаче са доказали, че,при консумирането само на 50 г доматен сок, консервиран със салицилова киселина в доза 1/1000, човек поглъща количество, което убива плъх с тегло 200 г.
  Ето защо салициловата киселина трябва безусловно се изостави като консервиращо средство.
  Напоследък, след като салициловата киселина не се предлага на пазара, се прибягва до консервиране с аспирин — по 4 таблетки за 1 кг суровина. Аспиринът обаче, който представлява ацетилсалицилова киселина, както и салициловата киселина при дълготрайно постъпване в организма може да предизвика признаци на отравяне — шум в ушите, намаляване на слуха, задух и дразнене на лигавицата на стомаха. Освен това употребата на аспирин като консервиращо средство крие и опасността да се развие свръхчувствителност към него и ако впоследствие се наложи лекуване със салицилати, то ще бъде противопоказно.
  Следователно тези начини на съхраняване на зеленчуците и плодовете трябва да бъдат изоставени.
  Не се препоръчва и употребата на бензоената киселина и нейната натриева сол — натриевият бензоат, използуван в количество 1/1000, макар че тя е 13—14 пъти по-малко отровна от салициловата.
  Не се препоръчва като консервант и сорбиновата киселина.

Вижте още кулинарни статии