Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки шишчета с гъби и пиперки

Агнешки шишчета с гъби и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Използване на химични консерванти при приготвяне на зеленчукови и плодови консерви

Научете как да използвате на химични консерванти при приготвяне на зеленчукови и плодови консерви

 • Съществуват много химични вещества, в присъствието на които микроорганизмите умират или спират своето развитие. Такива средства са салициловата киселина, натриевият бензоат и сорбиновата киселина.

  Салициловата киселина е бял прах с леко сладникав и парлив вкус, който трудно се разтваря във вода. Тя силно дразни лигавицата на стомаха и бъбреците. Приета с храната, част от нея се обезврежда в черния дроб, а крайните продукти заедно с необезвредената част се отделят чрез бъбреците.
  Тя е отровно вещество, което погълнато в определено количество причинява опасни за живота последици. Въз основа на това Световната здравна организация идва до заключението, че салициловата киселина е неприемлива като консервант.
  Съгласно санитарните наредби у нас от 1955 г. салициловата киселина е забранена като консервант. Тази забрана обаче се отнася само до хранителната промишленост и общественото хранене. Разбира се, количеството салицилова киселина, приета със съхранените зеленчуци и плодове, не предизвиква остро отравяне. Опитите обаче са доказали, че,при консумирането само на 50 г доматен сок, консервиран със салицилова киселина в доза 1/1000, човек поглъща количество, което убива плъх с тегло 200 г.
  Ето защо салициловата киселина трябва безусловно се изостави като консервиращо средство.
  Напоследък, след като салициловата киселина не се предлага на пазара, се прибягва до консервиране с аспирин — по 4 таблетки за 1 кг суровина. Аспиринът обаче, който представлява ацетилсалицилова киселина, както и салициловата киселина при дълготрайно постъпване в организма може да предизвика признаци на отравяне — шум в ушите, намаляване на слуха, задух и дразнене на лигавицата на стомаха. Освен това употребата на аспирин като консервиращо средство крие и опасността да се развие свръхчувствителност към него и ако впоследствие се наложи лекуване със салицилати, то ще бъде противопоказно.
  Следователно тези начини на съхраняване на зеленчуците и плодовете трябва да бъдат изоставени.
  Не се препоръчва и употребата на бензоената киселина и нейната натриева сол — натриевият бензоат, използуван в количество 1/1000, макар че тя е 13—14 пъти по-малко отровна от салициловата.
  Не се препоръчва като консервант и сорбиновата киселина.

Вижте още кулинарни статии