Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешко със зелен лук и магданоз

Супа от агнешко със зелен лук и ...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Традиционна дроб сарма

Традиционна дроб сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Израелска кухня

Чуждестранна кулинария

 • Еврейските кулинарни рецепти разказват много за историята на своя народ. В продължение на много векове евреите са били пръснати по света, така че те взаимствали кулинарните традиции на своите съседи. Затова може да се срещнат много вариации на местните блюда с „еврейски оттенък”. Върху еврейската кухня е оказал силно влияние трудният живот, тъй като от средните векове повечето евреи живели в Европа в гето като безимотна класа. Затова на еврейските жени се налагало с много фантазия да приготвят блюда от малък на брой достъпни за тях продукти.

  Ястията в еврейската кухня се обединяват от законите на кашрута. От иврит думата „кашрут” означава „годен” и включва определен набор от правила, които трябва да се следват при приготвянето на храната. Например забранено е да се смесват млечна и месна храна, под забрана е месото от непреживни животни, които нямат раздвоено копито (например свинята), както и месото на хищни животни и птици. Забранени са морските дарове. Може да се употребява само риба с перки и люспи.

  Всеки продукт е нужно правилно да се подготви за употреба, като се направи „кашерен”. Животните и птиците трябва да се умъртвяват само от касапин – шойхет, който изпълнява своята работа със специален много остър нож, с едно движение, за да причини на животното колкото се може по-малко страдания и болка. После трябва да се извадят вътрешната мазнина и жилите, както и да се излее кръвта. Любопитно е, че рибата се смята за кашерна веднага щом се извади от водата.

  В събота според религиозната традиция на страната евреинът не може нищо да работи, включително и да готви. Затова всички ястия се приготвят предварително. Законите на кашрута се спазват предимно от религиозните евреи. По-голямата част от останалите в най-добрия случай отделят млечното от месното. Затова пък всяка еврейска домакиня помни, че всеки продукт трябва да се използва максимално, за да може от неголям обем да се приготвят колкото е възможно повече ястия. Като цяло ястията в еврейската кухня не са сложни – приготвят се лесно и бързо, макар и да има някои изключения. Например знаменитата пълнена риба е много трудоемка. Това ястие се приготвя само за празници.

  На традиционната еврейска трапеза присъства и кълцаната сельодка (форшмак), и кълцаният пилешки дроб или пастетът от него. Супите обикновено са плътни и засищащи, популярни са и бульоните с галушки, фиде или крутони. От вторите блюда предпочитание се дава на цимесите, сладко-киселото месо, ястията с пълнеж. Често се приготвят кугели – нещо средно между пудинг и запеканка. Правят ги от фиде, ориз, цвекло, картофи и други зеленчуци, при това много бързо.

  Евреите обичат тестените изделия. Почти във всеки магазин може да се срещне еврейската хала – бял плетен хляб, поръсен с мак или сусам. Необикновено вкусни, ароматни и лесни за изпълнение са традиционните печива, в които се използва мед, канела, мак. Такива се бисквитите с канела Земелах, медената баница Леках, различните щрудели.

Вижте още кулинарни статии