Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко бутче върху дроб-сарма

Агнешко бутче върху дроб-сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Израелска кухня

Чуждестранна кулинария

 • Еврейските кулинарни рецепти разказват много за историята на своя народ. В продължение на много векове евреите са били пръснати по света, така че те взаимствали кулинарните традиции на своите съседи. Затова може да се срещнат много вариации на местните блюда с „еврейски оттенък”. Върху еврейската кухня е оказал силно влияние трудният живот, тъй като от средните векове повечето евреи живели в Европа в гето като безимотна класа. Затова на еврейските жени се налагало с много фантазия да приготвят блюда от малък на брой достъпни за тях продукти.

  Ястията в еврейската кухня се обединяват от законите на кашрута. От иврит думата „кашрут” означава „годен” и включва определен набор от правила, които трябва да се следват при приготвянето на храната. Например забранено е да се смесват млечна и месна храна, под забрана е месото от непреживни животни, които нямат раздвоено копито (например свинята), както и месото на хищни животни и птици. Забранени са морските дарове. Може да се употребява само риба с перки и люспи.

  Всеки продукт е нужно правилно да се подготви за употреба, като се направи „кашерен”. Животните и птиците трябва да се умъртвяват само от касапин – шойхет, който изпълнява своята работа със специален много остър нож, с едно движение, за да причини на животното колкото се може по-малко страдания и болка. После трябва да се извадят вътрешната мазнина и жилите, както и да се излее кръвта. Любопитно е, че рибата се смята за кашерна веднага щом се извади от водата.

  В събота според религиозната традиция на страната евреинът не може нищо да работи, включително и да готви. Затова всички ястия се приготвят предварително. Законите на кашрута се спазват предимно от религиозните евреи. По-голямата част от останалите в най-добрия случай отделят млечното от месното. Затова пък всяка еврейска домакиня помни, че всеки продукт трябва да се използва максимално, за да може от неголям обем да се приготвят колкото е възможно повече ястия. Като цяло ястията в еврейската кухня не са сложни – приготвят се лесно и бързо, макар и да има някои изключения. Например знаменитата пълнена риба е много трудоемка. Това ястие се приготвя само за празници.

  На традиционната еврейска трапеза присъства и кълцаната сельодка (форшмак), и кълцаният пилешки дроб или пастетът от него. Супите обикновено са плътни и засищащи, популярни са и бульоните с галушки, фиде или крутони. От вторите блюда предпочитание се дава на цимесите, сладко-киселото месо, ястията с пълнеж. Често се приготвят кугели – нещо средно между пудинг и запеканка. Правят ги от фиде, ориз, цвекло, картофи и други зеленчуци, при това много бързо.

  Евреите обичат тестените изделия. Почти във всеки магазин може да се срещне еврейската хала – бял плетен хляб, поръсен с мак или сусам. Необикновено вкусни, ароматни и лесни за изпълнение са традиционните печива, в които се използва мед, канела, мак. Такива се бисквитите с канела Земелах, медената баница Леках, различните щрудели.

Вижте още кулинарни статии