Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Aгнешко бутче с хвойна и розмарин

Aгнешко бутче с хвойна и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Жен-Шен - не само афродизиак

Билка

 • Жен-Шенът е познат предимно като силен афродизиак и безспорно е такъв, тъй като наистина повишава нивото на тестостерона и количеството сперматозоиди и много специалисти го препоръчват срещу стерилитет. Но Жен-Шенът всъщност има редица други полезни качества.

  В състава на китайската билка се съдържат гликозиди, които имат свойството да стимулират синтеза на гликоген и понижават концентрацията на захар в кръвта.
  В Жен-Шена се съдържат също и маслото панаксен, което действа изключително добре върху сърдечносъдовата система, а панаксовата киселина има благоприятен ефект върху ускоряването обмяната на веществата.
  Китайската билка е богата и на витамин С, минерали, пектин, алкалоиди и други. Много подходящ е Жен-Шена за спортисти, тъй като е отличен енергогеник и има добро тонизиращо действие върху организма.
  Билката е много полезна за употреба при умора, напрежение и стрес, тъй като регулира хормоните на стреса и засилва образуването на хормоните на щастието (ендорфини).
  Има редица научни изследвания на Жен-Шена, според които растението подтиска развитието на някой ракови клетки и приема на билката може да намали риска от заболяване от рак почти наполовина.Вижте още кулинарни статии