Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо с грах

Агнешко месо с грах

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Кайенският пипер - една от най-лютите подправки в света

Зеленчук

 • Кайенският пипер е една от най-лютите подправки в света. Носи името си в чест на “огнените” чили чушлета, които растат край река Кайен във френска Гвиана. Тази подправка е известна като “червен пипер”, но под кайенски пипер обикновено се разбира прашец в смес с други подправки - чесън, мащерка, карамфил, ароматен пипер, кимион и дори прах от сушен лук.
  В момента най-големите производители на кайенски пипер са Западна Африка, Мексико, Бразилия, Колумбия, Калифорния, Гвиана, Виетнам, Индия и Китай. За неговата родина се води тропическа Америка. Първите европейци, които се запознали с особеностите на кайенския пипер, били Колумб и неговата свита, отправили се да изследват Западна Индия.

  Приложение в кулинарията

  Кайенският пипер придава особен вкус и острота на ястията. Също така се използва в топената сол, пращеца чили, кърито и екзотични подправки, като моле негро и бербере. Кайенският пипер чудесно допълва вкуса на блюдата от грах и леща, месните и рибни супи. Той се прибавя към маринована риба, консерви с доматен сос и много други деликатеси. Но е особено добър в блюдата на южните кухни, такива като печено месо на шиш, сосове за месо, ястия от телешко, свинско, зеленчуци, и разбира се, в легендарния сос “Табаско”. Кайенският пипер е основна съставка на италианската, мексиканската, индийската и карибската кухни.

  Съветите

  Острият вкус на чушките чили идва от фенолния алкалоид капсаицин, който се съдържа в тях. От концентрацията на това вещество и сорта на самите чушки се определя силата на пипера. Има сортове, които според своя нежен ароматен вкус по-скоро напомнят зеленчуци, отколкото класическа подправка, но има и “смъртоносни”! Така че да се определи силата и остротата на пипера е най-добре с таблицата, която го класифицира по скала от 1 до 120. По тази скала се различават оттенъците на ароматите, тръпчивостта и цветът на пипера. Такава таблица може да спомогне да се подбере именно този вид, който е най-подходящ за приготвянето на едно или друго ястие.

  Особени свойства

  Кайенският пипер спомага за изчистването на организма от токсичните вещества, които задържат постъпването на кислорода и карат хората да се чувстват уморени и раздразнителни. Освен това снабдява организма със сяра и стимулира неговите жизнени дейности. Така тази подправка зарежда хората с енергия и сила.

  Освен това кайенският пипер се използва за събуждане на апетита и активизиране на храносмилането, засилва съпротивителните сили срещу простуда и грип. Той оказва лечебно действие при восоко кръвно налягане, диабет, махмурлук, артрит, бъбречни инфекции, астма, респираторни заболявания.

Вижте още кулинарни статии