Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Мариновано агнешко на скара

Мариновано агнешко на скара

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Как да консумираме виното

Как да консумираме виното разумно

  • Истинското вино от узряло грозде безспорно помага на човек за дълголетие, но само когато се консумираме правилно и в умерени количества. Мярката е доста условно понятие, тъй като тя зависи от цялостното физическо и психическо състояние, от възрастта, пола и т.н. Това, което би могъл да понесе един, е отрова за друг – за някои „злоупотреба” може да означава и една чаша вино на ден в зависимост от индивидуалната му обмяна на веществата.

    Нормата за всеки човек е строго индивидуална. Правилото е, че допустима за човек доза алкохол е тази, която няма да го опияни. Ако се употребява алкохол, за да се постигне опияняване, това означава, че се злоупотребява с него. Като приемлива за организма доза алкохол често се взема следното количество – грам алкохол на килограм телесно тегло. Ако се спазва това съотношение, то алкохолът, съдържащ се във виното, се усвоява без вредни последици за организма.

    Според лекарите количеството алкохол, което човек може да употребява, без да се тревожи за здравето си, се изчислява по следния начин: теглото на човешкото тяло се умножава по 100 и се дели на процента спирт, който се съдържа във виното. Ако човек иска умът му да е бистър, а мислите ясни, то пиенето на вино трябва да бъде винаги в умерено количество.
    Важно значение има и как се консумира виното. Установено е, че рискът от внезапна смърт при хората, които тежко се напиват веднъж седмично, е много по-голям, отколкото при редовно и умерено пиещите. Начинът, по който човек употребява виното, в голяма степен определя и риска от заболяване. Французите пият всеки ден и не много, затова живеят по-дълго от англичаните, които през делниците не пият, но си наваксват в почивните дни. Не само неравномерната употреба представлява пречка за извличането на полза от пиенето на вино. Друг важен фактор е и времето на неговото консумиране.

    Вино никога не трябва да се пие на празен стомах – това е много вредно за организма. То трябва да се приема само по време на хранене – на обяд и вечеря, бавно, на малки глътки. Освен че така то най-добре се усвоява и много помага на храносмилателната ни система, тогава и най-добре можем да се наслаждаваме на неговите вкусови и ароматни качества. Много важно правило е, че виното не трябва да бъде смесвано с други напитки, като ракия, бира, водка и пр. Така не само се вреди на здравето, но не може да се усети напълно неговата магия и удоволствието от него няма да е пълно.

Вижте още кулинарни статии