Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко с ориз, гъби и зелен лук

Печено агнешко с ориз, гъби и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Как да се справим с безсънието благодарение на виното • Безсънието уврежда здравето и е пагубно за човешката психика.
  Недоспиването се отразява негативно на работоспособност, концентрация и внимание на човек. Ако човек не си доспива с 3-4 часа, то неговия организъм престава да реагира на хормона инсулин, който управлява мастния и въглехидратния обмен. Недостигът от сън води до повишаване на кръвното налягане, влияе на хормоналния фон и равнището на глюкозата в кръвта.
  Учените са установили, че тези, които спят по-малко от 6 часа в денонощието, се чувстват 2,5 пъти по-изморени от хората, които прекарват в леглото повече от 8 часа. Малко спящите хора два пъти по-често проявяват жестокост, три пъти по-често изпитват пристъпи на ярост и шест пъти по-често са виновници за пътнотранспортни произшествия.

  Хората са казали „Сънят е здраве”. Пълноценният сън за здравословното състояние на човек има не по-малко значение, отколкото правилното хранене и физическите упражнения. Нормалният спокоен нощен сън помага не само да се възстановят силите, но и активизира процеса на борбата с тях. Продължителният сън е хормонална терапия, която не дава никакви странични ефекти. Много хора погрешно смятат, че сънят е загуба на време – недостигът му влияе сериозно върху здравето, работоспособността и общата психична настройка, в това число и върху еротичното възприятие на обкръжаващия свят. Недоспиването е свързано с появата на проблеми с концентрацията, способностите за обучение, с намаляване на вниманието към детайлите.

  Едно от средствата, които помагат на човек да се справи с безсънието е истинското вино от узряло грозде. Виното трябва да е леко подгрято. То ускорява настъпването на съня и го прави по-дълбок. Много преди да се изобретят сънотворните лекарства, лекарите са препоръчвали вечер по чаша вино против безсъние. Във виното се съдържа голямо количество мелатонин – хормона на съня. В организма на човек той се произвежда от епифизата – отделя се през тъмната половина на денонощието и сигнализира на организма, че е настъпило време за сън. Мелатонинът във виното помага да се регулира ритъмът на съня и бодърстването.
  Истинското вино от грозде особено благоприятно влияе на възрастни хора, като нормализира съня им. За разлика от сънотворните средства – барбитури, които гарантират наркотичен сън и тежко главоболие след събуждане, виното помага за нормален, здрав физиологичен сън. Приятният покой, който поражда умерената консумация на истинско вино, разсейва чувството за тревога и подобрява съня. Затова виното се препоръчва вместо сънотворни средства за така необходимия ни здрав физиологичен сън.
  Виното е алтернативен и напълно безвреден антидепресант. То притежава вещества, които активират хипоталамуса – част от главния мозък, която е отговорна за производството на серотонин и мелатонин, двата основни хормона, влияещи върху настроението, съня и нивото на депресията. Истинското вино от узряло грозде помага да се забрави какво е стрес, депресия и безсъние!


Вижте още кулинарни статии