Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с лапад и маточина

Печено агнешко месо с лапад и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Как да се справим с безсънието благодарение на виното • Безсънието уврежда здравето и е пагубно за човешката психика.
  Недоспиването се отразява негативно на работоспособност, концентрация и внимание на човек. Ако човек не си доспива с 3-4 часа, то неговия организъм престава да реагира на хормона инсулин, който управлява мастния и въглехидратния обмен. Недостигът от сън води до повишаване на кръвното налягане, влияе на хормоналния фон и равнището на глюкозата в кръвта.
  Учените са установили, че тези, които спят по-малко от 6 часа в денонощието, се чувстват 2,5 пъти по-изморени от хората, които прекарват в леглото повече от 8 часа. Малко спящите хора два пъти по-често проявяват жестокост, три пъти по-често изпитват пристъпи на ярост и шест пъти по-често са виновници за пътнотранспортни произшествия.

  Хората са казали „Сънят е здраве”. Пълноценният сън за здравословното състояние на човек има не по-малко значение, отколкото правилното хранене и физическите упражнения. Нормалният спокоен нощен сън помага не само да се възстановят силите, но и активизира процеса на борбата с тях. Продължителният сън е хормонална терапия, която не дава никакви странични ефекти. Много хора погрешно смятат, че сънят е загуба на време – недостигът му влияе сериозно върху здравето, работоспособността и общата психична настройка, в това число и върху еротичното възприятие на обкръжаващия свят. Недоспиването е свързано с появата на проблеми с концентрацията, способностите за обучение, с намаляване на вниманието към детайлите.

  Едно от средствата, които помагат на човек да се справи с безсънието е истинското вино от узряло грозде. Виното трябва да е леко подгрято. То ускорява настъпването на съня и го прави по-дълбок. Много преди да се изобретят сънотворните лекарства, лекарите са препоръчвали вечер по чаша вино против безсъние. Във виното се съдържа голямо количество мелатонин – хормона на съня. В организма на човек той се произвежда от епифизата – отделя се през тъмната половина на денонощието и сигнализира на организма, че е настъпило време за сън. Мелатонинът във виното помага да се регулира ритъмът на съня и бодърстването.
  Истинското вино от грозде особено благоприятно влияе на възрастни хора, като нормализира съня им. За разлика от сънотворните средства – барбитури, които гарантират наркотичен сън и тежко главоболие след събуждане, виното помага за нормален, здрав физиологичен сън. Приятният покой, който поражда умерената консумация на истинско вино, разсейва чувството за тревога и подобрява съня. Затова виното се препоръчва вместо сънотворни средства за така необходимия ни здрав физиологичен сън.
  Виното е алтернативен и напълно безвреден антидепресант. То притежава вещества, които активират хипоталамуса – част от главния мозък, която е отговорна за производството на серотонин и мелатонин, двата основни хормона, влияещи върху настроението, съня и нивото на депресията. Истинското вино от узряло грозде помага да се забрави какво е стрес, депресия и безсъние!


Вижте още кулинарни статии