Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки дреболии под було

Агнешки дреболии под було

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Канелата средство за лечение на много болести

Подправка

 • Канелата се прилага при борба с диабета. Няколко грама от тази уханна подправка в храната нормализират равнището на кръвната захар и предотвратяват сърдечно-съдовите заболявания. Канелата се произвежда от кората на канеленото дърво - вечнозелено тропическо растение от семейство лаврови. Свалената от дървото кора се суши на тръбички (пръчици). Съществуват няколко вида от тази подправка.

  Състав и полезни свойства

  Канелата съдържа етерични масла, също така и канелен алдехид, евгенол, смола, нишесте, дъбилни вещества. Тя действа благоприятно върху работата на цялата храносмилателна система, в частност, върху работата на стомаха, подпомага отделянето на стомашен сок, събужда апетита. В медицинската практика се използва като антисептично средство.

  Рискове

  В тази ароматна подправка се съдържа и отровното вещество кумарин, което в големи количества може да въздейства отрицателно на черния дроб. Съгласно приетите норми от ЕС съдържанието на кумарин в хранителните продукти не бива да надвишава 2 мг на 1 кг. Това нищожно количество канела, което се употребява, например в сладкишите, не е опасно за здравето. Но да при опит да нормализираме равнището на кръвната захар, поглъщайки големи дози канела, е вредно, предупреждават шведските медици.
  Излишното количество канела в храната може да държи човек във възбудено състояние, да учести съкращенията на сърцето, дишането, да засили потоотделянето и да активизира прекалено перисталтиката на червата. Оттук нататък следва затормозяване на централната нервна система и сънливост, а понякога може да се стигне и до гърч. Пушенето на канела се отразява по същия начин както и употребата на марихуана. Разбира се, най-често се злоупотребява с канеленото масло, което довежда до състояние, близко до наркотичното.

  Лечебно действие

  Канеленото масло има силен антисептичен ефект, противопоставя се на гъбичките и на глистите. Неговият основен компонент е алдехид, който е силен мутаген. Той не проявява своето вредно действие, когато се намира в състава на маслото. Канеленото масло е силен контактен алерген както в хранителните продукти, така и в козметичните средства.
  Лечебното действие на канелата е било оценявано много във всички времена. Хипократ и Парацелс го прославяли като лекарство, което нормализира менструацията, ускорява раждането, укрепва сърцето.
  Канелата оказва добро диуретично и детоксикиращо действие. При простуда и заболявания на стомаха, черния дроб и главния мозък, продължителна треска и лошо зрение тя може да бъде полезна, а кремът, приготвен от прашец канела, лекува лишеите. Канелената вода е универсално средство при всички простудни болести и заболявания на матката.
  Известният средновековен учен Мадаус твърдял, че канеленото масло засилва перисталтиката на стомашночревния тракт, а в големи дози действа като възбуждащо средство на сърдечно-съдовата система, нервите и мускулите, особено на матката, във връзка с което то е подходящо за лечение на кръвотечение. Ако обаче се вземе голямо количество канела, както това се прави често с цел аборт, могат да възникнат цианоза и нефрит.
  В китайската и японската медицина това растение се прилага като отвара за лечение на заболявания на слезката и стомаха, за подобряване на кръвообращението, при главоболие и склонност към припадъци. Тя спомага за предотвратяване на образуването на тромби.
  В днешно време при експериментални опити с мишки е установено, че водният екстракт от канела е ефикасно средство за лечение на язва на стомаха.Вижте още кулинарни статии