Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Канелата средство за лечение на много болести

Подправка

 • Канелата се прилага при борба с диабета. Няколко грама от тази уханна подправка в храната нормализират равнището на кръвната захар и предотвратяват сърдечно-съдовите заболявания. Канелата се произвежда от кората на канеленото дърво - вечнозелено тропическо растение от семейство лаврови. Свалената от дървото кора се суши на тръбички (пръчици). Съществуват няколко вида от тази подправка.

  Състав и полезни свойства

  Канелата съдържа етерични масла, също така и канелен алдехид, евгенол, смола, нишесте, дъбилни вещества. Тя действа благоприятно върху работата на цялата храносмилателна система, в частност, върху работата на стомаха, подпомага отделянето на стомашен сок, събужда апетита. В медицинската практика се използва като антисептично средство.

  Рискове

  В тази ароматна подправка се съдържа и отровното вещество кумарин, което в големи количества може да въздейства отрицателно на черния дроб. Съгласно приетите норми от ЕС съдържанието на кумарин в хранителните продукти не бива да надвишава 2 мг на 1 кг. Това нищожно количество канела, което се употребява, например в сладкишите, не е опасно за здравето. Но да при опит да нормализираме равнището на кръвната захар, поглъщайки големи дози канела, е вредно, предупреждават шведските медици.
  Излишното количество канела в храната може да държи човек във възбудено състояние, да учести съкращенията на сърцето, дишането, да засили потоотделянето и да активизира прекалено перисталтиката на червата. Оттук нататък следва затормозяване на централната нервна система и сънливост, а понякога може да се стигне и до гърч. Пушенето на канела се отразява по същия начин както и употребата на марихуана. Разбира се, най-често се злоупотребява с канеленото масло, което довежда до състояние, близко до наркотичното.

  Лечебно действие

  Канеленото масло има силен антисептичен ефект, противопоставя се на гъбичките и на глистите. Неговият основен компонент е алдехид, който е силен мутаген. Той не проявява своето вредно действие, когато се намира в състава на маслото. Канеленото масло е силен контактен алерген както в хранителните продукти, така и в козметичните средства.
  Лечебното действие на канелата е било оценявано много във всички времена. Хипократ и Парацелс го прославяли като лекарство, което нормализира менструацията, ускорява раждането, укрепва сърцето.
  Канелата оказва добро диуретично и детоксикиращо действие. При простуда и заболявания на стомаха, черния дроб и главния мозък, продължителна треска и лошо зрение тя може да бъде полезна, а кремът, приготвен от прашец канела, лекува лишеите. Канелената вода е универсално средство при всички простудни болести и заболявания на матката.
  Известният средновековен учен Мадаус твърдял, че канеленото масло засилва перисталтиката на стомашночревния тракт, а в големи дози действа като възбуждащо средство на сърдечно-съдовата система, нервите и мускулите, особено на матката, във връзка с което то е подходящо за лечение на кръвотечение. Ако обаче се вземе голямо количество канела, както това се прави често с цел аборт, могат да възникнат цианоза и нефрит.
  В китайската и японската медицина това растение се прилага като отвара за лечение на заболявания на слезката и стомаха, за подобряване на кръвообращението, при главоболие и склонност към припадъци. Тя спомага за предотвратяване на образуването на тромби.
  В днешно време при експериментални опити с мишки е установено, че водният екстракт от канела е ефикасно средство за лечение на язва на стомаха.Вижте още кулинарни статии