Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо с грах

Агнешко месо с грах

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Карфиол - ценен източник на витамин B, манган и омега-3 мастни киселини

Растение

 • Карфиолът е кръстоцветен зеленчук, който е подобен на броколите и зелето. Произхода му е от древна Малайзия, а сред най-големите му производители са САЩ, Италия, Франция, Индия и Китай.
  Карфиолът е ценен източник на витамин B, манган и омега-3 мастни киселини. Той съдържа също така естествени вещества, наречени пурини и гойтрогени, като последните могат да повлияят на работата на щитовидната жлеза. Ето защо хора с вече съществуващи и нелекувани проблеми на щитовидната жлеза трябва да избягват консумацията на карфиол.
  Приемането на карфиол е полезно за здравето по няколко причини:
  - осигурява защита срещу ревматоиден артрит
  - води до ползи за сърдечносъдовата система
  - оптимизира детоксификацията на клетките и спомага за прочистване на организма
  Когато се купува и избира карфиол, трябва да се внимава той да бъде с чиста, кремаво-бяла на цвят, компактна глава, при която цветните пъпки не са разделени. Трябва да се избягва такъв, който е матов на цвят, има петна или в който се появяват малки цветчета.
  Пресният карфиол се съхранява в хладилник, увит в найлоново или хартиено пликче, като най-много може да се съхранява до една седмица. Ако карфиолът е закупен предварително нарязан – най–добре е той да се консумира в рамките на един или най- много два дни.
  Карфиолът е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Карфиолът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии