Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки дреболии под було

Агнешки дреболии под було

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Карфиол - ценен източник на витамин B, манган и омега-3 мастни киселини

Растение

 • Карфиолът е кръстоцветен зеленчук, който е подобен на броколите и зелето. Произхода му е от древна Малайзия, а сред най-големите му производители са САЩ, Италия, Франция, Индия и Китай.
  Карфиолът е ценен източник на витамин B, манган и омега-3 мастни киселини. Той съдържа също така естествени вещества, наречени пурини и гойтрогени, като последните могат да повлияят на работата на щитовидната жлеза. Ето защо хора с вече съществуващи и нелекувани проблеми на щитовидната жлеза трябва да избягват консумацията на карфиол.
  Приемането на карфиол е полезно за здравето по няколко причини:
  - осигурява защита срещу ревматоиден артрит
  - води до ползи за сърдечносъдовата система
  - оптимизира детоксификацията на клетките и спомага за прочистване на организма
  Когато се купува и избира карфиол, трябва да се внимава той да бъде с чиста, кремаво-бяла на цвят, компактна глава, при която цветните пъпки не са разделени. Трябва да се избягва такъв, който е матов на цвят, има петна или в който се появяват малки цветчета.
  Пресният карфиол се съхранява в хладилник, увит в найлоново или хартиено пликче, като най-много може да се съхранява до една седмица. Ако карфиолът е закупен предварително нарязан – най–добре е той да се консумира в рамките на един или най- много два дни.
  Карфиолът е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Карфиолът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии