Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко с магданоз и пресен лук

Агнешко с магданоз и пресен лук

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Карфиол – лечебни свойства

Зеленчук

 • Карфиолът е едногодишно тревисто растение от род Зеле, семейство Кръстоцветни. За негова родина се счита източното Средиземноморие, а най-много се отглежда в Европа и Америка. Някои ботаници смятат, че преди да се наложи по Средиземноморието, карфиолът и неговият предшественик дивото зеле се развиват в Малайзия. Нарича се още цветно зеле. В България се използва основно за направата на туршии, крем супи и различни видове гарнитури.
  Химичният състав на зеленчука е доста разнообразен - съдържа приблизително 90% вода, 3,2% въглехидрати, 0,8% минерални соли, 2,2% белтъчини. Богат е на витамини А, С, В1, В2, В5, В6. Той е отличен източник е на витамин К и омега-3 мастни киселини, съдържа още бета каротин, кафеена киселина, канелена киселина, фитонутриенти, магнезий, кверцетин и рутин, никотинова киселина, пантенонова и фолиева киселина.
  Карфиолът е много добра храна за хора, които имат проблеми с наднорменото тегло и искат да свалят килограми, защото не съдържа никакви мазнини - 100 грама карфиол имат само 20 калории.
  Нискокалоричната храна е полезна за хората, които страдат от сърдечно-съдови и артритни заболявания.
  Благодарение на съдържащите се в него хранителни вещества, карфиолът има силно антиоксидантно действие, помага на черния дроб да пречиства по-ефективно токсините и укрепва имунната система.
  Карфиолът предпазва от рак на простата, а в комбинация с куркума се наблюдава повишаване на мъжката потентност.
  Направени са много научни изследвания, които свързват редовната консумация на карфиол с превенцията на различни видове рак, като рак на простата, пикочния мехур, гърдата, дебелото черво и яйчниците.
  От всички видове зеле, карфиолът се усвоява най-добре от организма. Неговата целулоза е с нежна структура и не причинява образуване на газове в организма.
  Противовъзпалителният характер на хранителните вещества в карфиола оказват благоприятен ефект в борбата със здравословни проблеми, които са причинени от възпалителни процеси - болест на Крон, инсулинова резистентност, възпаление на червата, ревматоиден артрит, диабет тип 2 и улцерозен колит.
  Трябва да се има предвид обаче, че карфиолът не е полезен за всички. Хората, които страдат от заболявания на щитовидната жлеза трябва да избягват неговата консумация, както и хората, които имат така наречените пуринови проблеми.
  Приготвянето на карфиола е най-добре да бъде на пара или в малко количество вода. Така се ограничава максимално извличането на минералните вещества и водоразтворимите съставки от него. Ако се превари, той започва да се отделя миризливи серни съединения. Ако се приготвя в тенджери, които са изработени от желязо, серните съединения реагират с повърхността и храната може да придобие неприятна кафеникава разцветка.

Вижте още кулинарни статии