Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Яхния от агнешко месо с зелен лук

Яхния от агнешко месо с зелен...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Картоф - ценен хранителен зеленчук

Растение

  • Картофите са многогодишни растения от семейство Картофови, които се използват в кулинарията като ценен хранителен зеленчук. Произхождат от Южна Америка, където местното население ги е използвало от дълги времена. В Европа картофът се въвежда като културно растение около втората половина на XVI век. Първоначално населението се е противило да ги употребява като храна и на много места е трябвало да се прилагат административни мерки.
    Биологичната стойност на картофите е голяма благодарение на съдържанието им на пълноценни белтъчини, въглехидрати, витамини (особено С и В) и минерални вещества в лесно усвоима форма. Установено е, че човешкият организъм усвоява по-лесно и по-пълно белтъчините на картофите, отколкото на месото.
    В народната медицина със сок от картофи се лекува язва на стомаха и дванадесетопръстника. Калият, на който са абогати картофите, се използва при страдащите от заболявания на сърцето и бъбреците. За лечебни цели се прилага и картофеното нишесте – като противовъзпалително средство при стомашно-чревни заболявания. При тежките форми на отравяне варените картофи се използват задължително в менюто.
    Картофът е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Картофът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии