Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печена агнешка плешка

Печена агнешка плешка

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Картоф - ценен хранителен зеленчук

Растение

  • Картофите са многогодишни растения от семейство Картофови, които се използват в кулинарията като ценен хранителен зеленчук. Произхождат от Южна Америка, където местното население ги е използвало от дълги времена. В Европа картофът се въвежда като културно растение около втората половина на XVI век. Първоначално населението се е противило да ги употребява като храна и на много места е трябвало да се прилагат административни мерки.
    Биологичната стойност на картофите е голяма благодарение на съдържанието им на пълноценни белтъчини, въглехидрати, витамини (особено С и В) и минерални вещества в лесно усвоима форма. Установено е, че човешкият организъм усвоява по-лесно и по-пълно белтъчините на картофите, отколкото на месото.
    В народната медицина със сок от картофи се лекува язва на стомаха и дванадесетопръстника. Калият, на който са абогати картофите, се използва при страдащите от заболявания на сърцето и бъбреците. За лечебни цели се прилага и картофеното нишесте – като противовъзпалително средство при стомашно-чревни заболявания. При тежките форми на отравяне варените картофи се използват задължително в менюто.
    Картофът е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Картофът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии