Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Гъста агнешка супа топчета

Гъста агнешка супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Шишчета от агнешко месо

Шишчета от агнешко месо

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Кашкавал - подходящ за хора, страдащи от анемия и различни травми

Продукт

  • Кашкавалът е вид твърдо сирене, което е претърпяло чедеризация, а именно млечнокисела ферментация. Подходящо, обичано и полезно за консумация. Той има високо съдържание на минерални соли, белтъчини и мазнини. Кашкавалът е много богат на калций, укрепващ зъбите и костната система. Има съдържание на витамините А и В. Подходящ е за хора, страдащи от анемия и различни травми.
    Кашкавалът се произвежда от овче или краве мляко, както и от смес от овче и обезмаслено краве мляко. Кашкавалът, направен от краве мляко, се нарича „Витоша”, от овче мляко – „Балкан”, а смесицата между двете млека – „Преслав”.
    Кашкавалът се използва по различен начин в кулинарията – от него се приготвят сосове за ястия, също може да бъде добавка към спагети, прилага се за направата на лазаня, огретен, салати, супи, неизменен продукт за сандвичи и пици. Французите са едни от най-големите любители на кашкавала, а неговата консумация комбинират с хубаво вино.
    Кашкавалът е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Кашкавалът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии