Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с картофи

Печено агнешко месо с картофи

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Кашкавал - подходящ за хора, страдащи от анемия и различни травми

Продукт

  • Кашкавалът е вид твърдо сирене, което е претърпяло чедеризация, а именно млечнокисела ферментация. Подходящо, обичано и полезно за консумация. Той има високо съдържание на минерални соли, белтъчини и мазнини. Кашкавалът е много богат на калций, укрепващ зъбите и костната система. Има съдържание на витамините А и В. Подходящ е за хора, страдащи от анемия и различни травми.
    Кашкавалът се произвежда от овче или краве мляко, както и от смес от овче и обезмаслено краве мляко. Кашкавалът, направен от краве мляко, се нарича „Витоша”, от овче мляко – „Балкан”, а смесицата между двете млека – „Преслав”.
    Кашкавалът се използва по различен начин в кулинарията – от него се приготвят сосове за ястия, също може да бъде добавка към спагети, прилага се за направата на лазаня, огретен, салати, супи, неизменен продукт за сандвичи и пици. Французите са едни от най-големите любители на кашкавала, а неговата консумация комбинират с хубаво вино.
    Кашкавалът е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Кашкавалът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии