Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул  чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко по манастирски

Агнешко по манастирски

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Касис - най-богатият на витамини плод

Растение

  • Касисът е невисок храст, познат още като „черно френско грозде“. Той има дребни плодове с кисел или сладко-кисел вкус. Касисът е най-богатият на витамини плод. Съдържа най-голямо количество витамин С спрямо останалите плодове. От плодовете на касиса се приготвят, компоти, сладка, сокове, сиропи и вина.
    Плодовите киселини на касиса стимулират дейността на храносмилателните органи и възбудат апетита. Сокът, получен от пресния плод, е приятна и свежа напитка, която утолява жаждата, особено смесена с малинов или ягодов сок, като също така е полезна при трескави състояния. Внесените чрез сока калиеви соли действат пикочогонно и могат да бъдат полезни при бубречни камъни и пясъци, хипретонична болест, при сърдечни и други отоци.
    Съдържанието на танинови и пектинови вещества в този плод действа благоприятно при възпалително заболяване на храносмилателните органи със смущения в храносмилането.
    Касисът е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Касисът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии