Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с картофи

Печено агнешко месо с картофи

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Касис - най-богатият на витамини плод

Растение

  • Касисът е невисок храст, познат още като „черно френско грозде“. Той има дребни плодове с кисел или сладко-кисел вкус. Касисът е най-богатият на витамини плод. Съдържа най-голямо количество витамин С спрямо останалите плодове. От плодовете на касиса се приготвят, компоти, сладка, сокове, сиропи и вина.
    Плодовите киселини на касиса стимулират дейността на храносмилателните органи и възбудат апетита. Сокът, получен от пресния плод, е приятна и свежа напитка, която утолява жаждата, особено смесена с малинов или ягодов сок, като също така е полезна при трескави състояния. Внесените чрез сока калиеви соли действат пикочогонно и могат да бъдат полезни при бубречни камъни и пясъци, хипретонична болест, при сърдечни и други отоци.
    Съдържанието на танинови и пектинови вещества в този плод действа благоприятно при възпалително заболяване на храносмилателните органи със смущения в храносмилането.
    Касисът е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Касисът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии