Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул  чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печени агнешки ребра с розмарин и лемон

Печени агнешки ребра с розмарин...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Кимион - помощик при алергия от прах и невродермит

Подправка

  • Кимионът е от семейство Сенникоцветни. Цветовете му са светли – бели и розови, вкусът му е по-остър и горчив, а плодовете-семки се използват за подправка. Основно се отглежда в Индия, Сирия, Мароко, Чили и Северна Америка. У нас е разпространен в Североизточна България – в подпланинските райони на Шуменско и Върбишкия проход.
    Кимионът, не трябва да се употребява в по-големи количества, тъй като засилва апетита и може да доведе до възпаление на стомашната лигавица. Полезните му свойства обаче са повече. Подправката има нервноуспокоително действие, подобрява храносмилането, увеличава кърмата и укрепва имунната система. Интересен факт е, че има безотказно действие при алергия от прах и невродермит. Положителните свойства на кимиона са доказани още по време на римските императори, когато не се е приемал толкова като подправка, а като лечебно средство.
    Кимионът се използва като подправка за направата на различни видове колбаси, наденица и суджуци. Подходящ е за овкусяване на месни ястия. Най-страстните почитатели в света на подправката са индийците, арабите и латиноамериканците.
    Кимионът е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Кимионът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии