Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Шишчета от агнешко месо

Шишчета от агнешко месо

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Кимион - помощик при алергия от прах и невродермит

Подправка

  • Кимионът е от семейство Сенникоцветни. Цветовете му са светли – бели и розови, вкусът му е по-остър и горчив, а плодовете-семки се използват за подправка. Основно се отглежда в Индия, Сирия, Мароко, Чили и Северна Америка. У нас е разпространен в Североизточна България – в подпланинските райони на Шуменско и Върбишкия проход.
    Кимионът, не трябва да се употребява в по-големи количества, тъй като засилва апетита и може да доведе до възпаление на стомашната лигавица. Полезните му свойства обаче са повече. Подправката има нервноуспокоително действие, подобрява храносмилането, увеличава кърмата и укрепва имунната система. Интересен факт е, че има безотказно действие при алергия от прах и невродермит. Положителните свойства на кимиона са доказани още по време на римските императори, когато не се е приемал толкова като подправка, а като лечебно средство.
    Кимионът се използва като подправка за направата на различни видове колбаси, наденица и суджуци. Подходящ е за овкусяване на месни ястия. Най-страстните почитатели в света на подправката са индийците, арабите и латиноамериканците.
    Кимионът е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Кимионът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии