Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко с ориз, гъби и зелен лук

Печено агнешко с ориз, гъби и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Кимион - помощик при алергия от прах и невродермит

Подправка

  • Кимионът е от семейство Сенникоцветни. Цветовете му са светли – бели и розови, вкусът му е по-остър и горчив, а плодовете-семки се използват за подправка. Основно се отглежда в Индия, Сирия, Мароко, Чили и Северна Америка. У нас е разпространен в Североизточна България – в подпланинските райони на Шуменско и Върбишкия проход.
    Кимионът, не трябва да се употребява в по-големи количества, тъй като засилва апетита и може да доведе до възпаление на стомашната лигавица. Полезните му свойства обаче са повече. Подправката има нервноуспокоително действие, подобрява храносмилането, увеличава кърмата и укрепва имунната система. Интересен факт е, че има безотказно действие при алергия от прах и невродермит. Положителните свойства на кимиона са доказани още по време на римските императори, когато не се е приемал толкова като подправка, а като лечебно средство.
    Кимионът се използва като подправка за направата на различни видове колбаси, наденица и суджуци. Подходящ е за овкусяване на месни ястия. Най-страстните почитатели в света на подправката са индийците, арабите и латиноамериканците.
    Кимионът е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Кимионът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии