Рецепта за салата
Гръцка салата с черен пипер

Гръцка салата с черен пипер

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки дреболии под було

Агнешки дреболии под було

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Кимион

Научете повече за подправката кимион и нейното използване

  • Кимионът е бил употребяван от човека още от дълбока древност За това свидетелствуват семената, открити в наколни жилища от каменния век. Бил е известен в Древния Рим и Гърция. Употре­бявали го при печене на хляб, слагали са го в млякото и в някои ястия. Кимионът е двугодишно тревисто растение. Използуват се плодовете му, които са продълговати, сплеснати и при узряване­то се разпадат на две тъмнокафяви полуплодчета. Те имат осо­бен парлив пикантен вкус и миризма, дължащи се на значително­то количество етерично масло в тях — от 3 до 7%. В плодовете се съдържат белтъчини, растително масло, смола, минерални со­ли, багрилни вещества и др.
    Семената на кимиона се използуват при производството на ра­кии и ликьори и в парфюмерията. Те се прибавят като подправ­ка в различни ястия и при приготвяне на месни консерви. Млади­те листа на растението се употребяват като салата или от тях се приготвя чорба.
    Кимионът е добре известен и като лекарствено растение за подобряване на храносмилането и перисталтиката на червата, и като средство, намаляващо процесите на гниене и ферментация в тях.

Вижте още кулинарни статии