Рецепта за салата
Гръцка салата с черен пипер

Гръцка салата с черен пипер

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо със спанак и кисело мляко

Агнешко месо със спанак и кисело...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Китайска кухня

Чуждестранна кулинария

  • Китайската храна е много предпочитана в България. Пиле в сладко-кисел сос, традиционен ориз със зеленчуци или сусамени хапки са незаменима част от китайската кухня.
    В общокитайската кухня се включват 14 областни кухни, които се различават помежду си не само по вкусовите качества на ястията, но и по технологията на приготвяне. Кулинарите в Пекин отдават предпочитание на ястията, в които продуктите запазват своя натурален вкус.
    Прилагат се пет начина за топлинна обработка на хранителните продукти: попарване и задушаване, леко задушаване, пържене до полуготовност или готовност и запичане. Варене се практикува много рядко.
    Най-често използваните продукти са свинско месо, птици, пресни и консервирани зеленчуци, яйца, ориз, риба, соя. Телешко и говеждо месо почти не се употребяват.
    В китайската кухня се използват най-различни подправки: джиндифил, чесън, кромит лук, канала, карамфил. Интересно е, че китайците напълно игнорират дафиновия лист като подправка. Бързината при поднасянето на ястията се явява задължително условие в китайската кухня. Неразделна част от менюто на китайците е зеленият и черният чай, които те консумират сутрин, обед и вечер.

Вижте още кулинарни статии