Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешко със зелен лук и  магданоз

Супа от агнешко със зелен лук и ...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Шишчета от агнешко месо

Шишчета от агнешко месо

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Китайска кухня

Чуждестранна кулинария

  • Китайската храна е много предпочитана в България. Пиле в сладко-кисел сос, традиционен ориз със зеленчуци или сусамени хапки са незаменима част от китайската кухня.
    В общокитайската кухня се включват 14 областни кухни, които се различават помежду си не само по вкусовите качества на ястията, но и по технологията на приготвяне. Кулинарите в Пекин отдават предпочитание на ястията, в които продуктите запазват своя натурален вкус.
    Прилагат се пет начина за топлинна обработка на хранителните продукти: попарване и задушаване, леко задушаване, пържене до полуготовност или готовност и запичане. Варене се практикува много рядко.
    Най-често използваните продукти са свинско месо, птици, пресни и консервирани зеленчуци, яйца, ориз, риба, соя. Телешко и говеждо месо почти не се употребяват.
    В китайската кухня се използват най-различни подправки: джиндифил, чесън, кромит лук, канала, карамфил. Интересно е, че китайците напълно игнорират дафиновия лист като подправка. Бързината при поднасянето на ястията се явява задължително условие в китайската кухня. Неразделна част от менюто на китайците е зеленият и черният чай, които те консумират сутрин, обед и вечер.

Вижте още кулинарни статии