Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Гъста агнешка супа топчета

Гъста агнешка супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки дреболии под було

Агнешки дреболии под було

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Клюква - добър антисептик

Растение

 • Клюквата е много интересно растение, което е известно още като северна червена боровинка. Основно клюквата се възприема като нискорастящ полухраст с дребни и кисели ягодовидни плодове, който се срещат в естествен вид в голямо количество на сфагнови блата и в мокри, редки широколистни гори. Филизите на растението достигат дължина 10-20 см.
  Листата са дребни, яйцевидни, със заострен връх. Цветовете са розово-червени, събрани са в съцветия на дръжки. Цъфти през май- юни, плодовете узряват през август-септември. Плодовете на клюквата са топчести, тъмночервени или с малинова окраска, с маса от 0,5 до 1,9 грама. Плодовете се съхраняват добре под снега до пролетта. При това те не само не губят своите качества, но и стават по-сладки. Те се съхраняват благодарение на природния консервант бензоена киселина.
  Съществува и друга разновидност - едроплодна клюква. Тя се отличава с по-силно развит храст. Висок е до 150 см, а клонките му са дълги 15-20 см. Стелещите се стъбла на местата на съприкосновение с почвата могат да образуват придатъчни корени. Цъфти от втората половина на юни до началото на юли. Плодовете й са по-едри, по форма са кръгли до крушовидни, по окраска от светлочервени до тъмнопурпурни. Диаметърът им достига до 2 см, затова можете да ги помислите за вишна.
  Клюквата може да издържи студове до минус 25 градуса. Най-добре е да бъде покрита през късна есен с листа или елови клонки, ако няма много сняг. Добре е да се отглеждат рано зрели сортове, за да може дървесината да узрее навреме преди студовете.
  Клюквата има богат химичен състав и широк диапазон на използване. Това е прекрасен антисептик. В народната медицина клюквата се използва като противораково средство. И листата, и плодовете се употребяват за чай. В тях преобладават различни киселини: ябълковата, лимонената, бензоената, хининовата, олеаноловата и др. В плодовете са концентрирани още пектинови вещества, глюкоза, фруктоза, захароза. Богати са на витамин С като лимона, грейпфрута и райската ябълка, В1; В2, В5, В6, РР, К - в това отношение клюквата не отстъпва на зелето. Съдържат още бетаин, биофлавоноиди, микроелементи - калий, фосфор, калций, желязо, манган, йод, магнезий, бор, берил, сребро, титан, цинк.
  От клюквата можете да се приготвят желета, сокове и да се използват плодовете за декорация на сладкиши.

Вижте още кулинарни статии