Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със спанак и фиде

Агнешка супа със спанак и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печена агнешка плешка

Печена агнешка плешка

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Кокосът – полезни свойства

Плод

 • Популярните имена на кокоса са cocos nucifera (латински); coconut, cocos, coco (английски), кокосов орех.
  Кокосовият орех е семето на кокосовата палма, растяща най-вече в тропическите райони на Азия, Африка и Южна Америка. За родина на кокоса се считат Филипините, където е и най-голямата му популация. Това растение цъфти целогодишно, обича песъчливи почви, много слънце, топлина и висока влажност.
  Кокосовите продукти (месото на ореха, кокосовото масло, кокосовият крем) имат множество полезни свойства като:
  - Подобряват използването на кръвната захар и спомагат за подобряване симптомите на хипоглекимия;
  - Подобряват храносмилането и абсорбирането на мастноразтворимите витамини и аминокиселини, забързват метаболизма;
  - Помагат в естествената борба с прекомерното разрастване на бактерии, вируси и гъбички (с изключение на херпес), поради съдържанието им на противогъбични и противомикробни наситени мастни киселини;
  - Подобряват абсорбацията на калций, калий и магнезий; съдържат антиоксиданти;
  - Спомагат за по-ефективното използване на незаменимите мастни киселини (омега-3, омега-6);
  - Спомaгат за баланса и здравословното производство на хормони и мн. др.

  Кокосовото масло е наситена мазнина, съставена главно от средноверижни мастни киселини (MCFA). Кокосът „доставя“ повече и по-бързо енергия от много други източници. Препоръчителен е при хора, които страдат от лошо храносмилане, особено от проблеми с черния дроб и жлъчката.
  Кокосовото масло, само по себе си, не съдържа холестерол, но спомага за нормализирането на нивото му в организма. Когато редовно се добавя кокосов продукт към диета, нивата на холестерола се нормализират и се стимулира тяхното трансформиране в прегненолон („суров материал“ и прекурсор за синтезирането на редица хормони). Прегненолонът стимулира паметта, предпазва от стрес, бори умората, той е и причината, поради която кокосовите продукти имат разкрасяващи свойства – оказва благоприятен ефект върху кожата и намалява торбичките под очите.
  Не на последно място кокосовите продукти подобряват функцията на щитовидната жлеза, увеличават обмяната на веществата и нормализират нивата на кръвна захар.
  Кокосът и неговите продукти могат както да се консумират като храна, а също и да се ползват под формата на козметични средства – кремове, масажни масла и пр. Трябва да се отбележи, че кокосовото масло/олио е най-стабилната при висока температура мазнина и е препоръчително да се готви с нея вместо масло, слънчогледово олио, зехтин и пр.
  Препоръчвам консумирането на кокос във всичките му форми. Можете да добавяте органични кокосови стърготини или парчета кокос в зърнените си закуски сутрин или просто в комбинация с различни видове йогурт. Кокосовата вода може да се пие самостоятелно или в комбинация с други прясно изцедени сокове. Има сладникав вкус, понякога съвсем леко се усеща и солена жилка. Кокосовото месо, което вече е твърдо (в младия кокос е желеобразно), може да настържем и да ползваме в десерти и бонбони.

Вижте още кулинарни статии