Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Кокосът – полезни свойства

Плод

 • Популярните имена на кокоса са cocos nucifera (латински); coconut, cocos, coco (английски), кокосов орех.
  Кокосовият орех е семето на кокосовата палма, растяща най-вече в тропическите райони на Азия, Африка и Южна Америка. За родина на кокоса се считат Филипините, където е и най-голямата му популация. Това растение цъфти целогодишно, обича песъчливи почви, много слънце, топлина и висока влажност.
  Кокосовите продукти (месото на ореха, кокосовото масло, кокосовият крем) имат множество полезни свойства като:
  - Подобряват използването на кръвната захар и спомагат за подобряване симптомите на хипоглекимия;
  - Подобряват храносмилането и абсорбирането на мастноразтворимите витамини и аминокиселини, забързват метаболизма;
  - Помагат в естествената борба с прекомерното разрастване на бактерии, вируси и гъбички (с изключение на херпес), поради съдържанието им на противогъбични и противомикробни наситени мастни киселини;
  - Подобряват абсорбацията на калций, калий и магнезий; съдържат антиоксиданти;
  - Спомагат за по-ефективното използване на незаменимите мастни киселини (омега-3, омега-6);
  - Спомaгат за баланса и здравословното производство на хормони и мн. др.

  Кокосовото масло е наситена мазнина, съставена главно от средноверижни мастни киселини (MCFA). Кокосът „доставя“ повече и по-бързо енергия от много други източници. Препоръчителен е при хора, които страдат от лошо храносмилане, особено от проблеми с черния дроб и жлъчката.
  Кокосовото масло, само по себе си, не съдържа холестерол, но спомага за нормализирането на нивото му в организма. Когато редовно се добавя кокосов продукт към диета, нивата на холестерола се нормализират и се стимулира тяхното трансформиране в прегненолон („суров материал“ и прекурсор за синтезирането на редица хормони). Прегненолонът стимулира паметта, предпазва от стрес, бори умората, той е и причината, поради която кокосовите продукти имат разкрасяващи свойства – оказва благоприятен ефект върху кожата и намалява торбичките под очите.
  Не на последно място кокосовите продукти подобряват функцията на щитовидната жлеза, увеличават обмяната на веществата и нормализират нивата на кръвна захар.
  Кокосът и неговите продукти могат както да се консумират като храна, а също и да се ползват под формата на козметични средства – кремове, масажни масла и пр. Трябва да се отбележи, че кокосовото масло/олио е най-стабилната при висока температура мазнина и е препоръчително да се готви с нея вместо масло, слънчогледово олио, зехтин и пр.
  Препоръчвам консумирането на кокос във всичките му форми. Можете да добавяте органични кокосови стърготини или парчета кокос в зърнените си закуски сутрин или просто в комбинация с различни видове йогурт. Кокосовата вода може да се пие самостоятелно или в комбинация с други прясно изцедени сокове. Има сладникав вкус, понякога съвсем леко се усеща и солена жилка. Кокосовото месо, което вече е твърдо (в младия кокос е желеобразно), може да настържем и да ползваме в десерти и бонбони.

Вижте още кулинарни статии