Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки шишчета с гъби и пиперки

Агнешки шишчета с гъби и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Кокосова вода

Хранителен продукт

 • След като се отвори млад и зелен кокосов орех вътре има не кокосово мляко, а бистра течност или т.н. кокосова вода. Млякото от кокос се прави след като се намачка сърцевината на узрял кокосов орех.

  След отварянето на зеления кокосов орех течността в него веднага започва да ферментира, заради излагането и на въздух. Затова може да се вземе сламка и да се изпие кокосовата вода. Друг вариант е да се изсипе кокосовата вода във формички за лед и да се направят кубчета лед за коктейли и шейкове.

  Кокосовата вода е естествен заместител на изкуствените електролитни напитки, т.е. енергийните напитки, които съдържат химически аромати и оцветители. Това е така, защото тя съдържа калций и калий. Електролитите помагат да се хидратира организма по-бързо, отколкото с обикновената вода.
  Кокосова вода се прилага за лечение на разстроен стомах, за намаляване на гаденето и дискомфорта в стомаха.

  Тя е много добър източник на витамини В-комплекс, рибофлавин, ниацин, тиамин, пиридоксин и фолати. Тези витамини са от съществено значение за здравето на човешкия организъм.

  Към момента не са известни отрицателни реакции от кокосова вода и тя се счита за безвредна за деца, бременни и болни хора.

Вижте още кулинарни статии