Рецепта за салата
Гръцка салата с черен пипер

Гръцка салата с черен пипер

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул  чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко с магданоз и пресен лук

Агнешко с магданоз и пресен лук

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Копър

Научете повече за полезността и консумацията на копъра

  • Човекът е приел копъра като подправка много отдавна. В древнозгипетски папируси се споменава за копър като средство сре­щу главоболие. Минали векове, но копърът не е загубил своето значение като подправка и лекарствено растение. В"него много сполучливо са се съчетали приятният аромат, добрият вкус и изо­билието на витамини. Копърът е едногодишно растение. Той е по- богат с витамин С от лимоните. Съдържанието на каротин е по­вече, отколкото в зрелите домати. Той съдържа 100 мг% вита­мин С и 0,66 мг% каротин.
    Всички части на растението съдържат етерично масло. В се­мената то е от 2,5 до 5°/о, а в зелените му части е 2—3 пъти по- малко. Семената съдържат също до 203/о растително масло, азот­ни и безазотни вещества, целулоза, захар и каротин.
    Копърът се използува широко в нашата национална кухия ка­то ароматизира и витаминмзира храната ни. Ситно нарязан, той се поставя в салати, таратор, супи и ястия, с него се ароматизира оцет и пр. Използува се и при приготвяне па туршии и други консерви за зимата. При туршиите се употребяват и цветовете на растението, а зелените семена се използуват за ароматизиране на хлебни изделия, чай, оцет и маоннати.
    За да има пресен копър през цялото лято, семената трябва да се засяват няколко пъти през 20 дни.

Вижте още кулинарни статии