Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул  чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Краставица - едно от най-старите културни растения в света

Растение

  • Краставицата се води като едно от най-старите културни растения в света. Тя е бил позната и използвана още от древните египтяни и евреи. Оттогава досега през всички исторически епохи тя е един от най-предпочитаните и консумирани зеленчуци както през пролетните и летните месеци, така и през останалите сезони под формата на различни туршии.
    Хранителната стойност на краставицата е много малка, поради факта, че над 96% от съдържанието на този зеленчук е вода.
    При обикновени условия краставиците не могат да се съхраняват дълго време, тъй като увяхват, пожълтяват и вкусът им се влошава. При по-ниски темпетарури обаче, например при съхранение в хладилник при 0,5 - 1 градус С и влажност на въздуха 85 - 90% зеленчуците се запазват за период от около 3 до 4 седмици. Още по-дълго е тяхното съхранение, когато пресните зеленчуци се увият в целофан и се подредят в щайги, също покрити от всички страни с целофан. При всички случаи обаче срокът им на годност е зависим от температурата, при която се съхраняват - колко по-ниска е тя, толкова по-издръжливи са зеленчуците.
    Краставицата е с нисък гликемичен товар, което я прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Краставицата е подходяща и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии