Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Яхния от агнешко месо с зелен лук

Яхния от агнешко месо с зелен...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Краставица - едно от най-старите културни растения в света

Растение

  • Краставицата се води като едно от най-старите културни растения в света. Тя е бил позната и използвана още от древните египтяни и евреи. Оттогава досега през всички исторически епохи тя е един от най-предпочитаните и консумирани зеленчуци както през пролетните и летните месеци, така и през останалите сезони под формата на различни туршии.
    Хранителната стойност на краставицата е много малка, поради факта, че над 96% от съдържанието на този зеленчук е вода.
    При обикновени условия краставиците не могат да се съхраняват дълго време, тъй като увяхват, пожълтяват и вкусът им се влошава. При по-ниски темпетарури обаче, например при съхранение в хладилник при 0,5 - 1 градус С и влажност на въздуха 85 - 90% зеленчуците се запазват за период от около 3 до 4 седмици. Още по-дълго е тяхното съхранение, когато пресните зеленчуци се увият в целофан и се подредят в щайги, също покрити от всички страни с целофан. При всички случаи обаче срокът им на годност е зависим от температурата, при която се съхраняват - колко по-ниска е тя, толкова по-издръжливи са зеленчуците.
    Краставицата е с нисък гликемичен товар, което я прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Краставицата е подходяща и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии