Рецепта за салата
Гръцка салата с черен пипер

Гръцка салата с черен пипер

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Кулинарията на Бразилия

Чуждестранна кулинария

 • Жителите на Бразилия си имат своите кулинарни истории, както и ястия, които традиционно се поднасят на трапезата за определени празници. Например за годеж са задължителни кулиня де галин - печени банички с плънка от месо, гъби, царевица, грах. За рождените си дни бразилците приготвят акараже - солени понички в масло.
  Известно бразилско ястие е „итапоа”, което се приготвя от царевично нишесте, яйца, прясно мляко и месо от раци.

  Националното блюдо „фейджоада” има удивителен вкус, който дори е възпят от бразилския поет Винисиус де Мораис. И то си има своята история. Преди около 300 години фейджоадата била измислена от робите, които смесвали остатъците от свинското, което им се полагало от трапезата на господарите, с черен боб, с който хранели животните. Корените на това ястие са африкански, но португалците внесли в него наденичките и колбасите, а индианците добавили фарофата (смес от брашно от маниока с масло). Но независимо от произхода и еволюцията на блюдото, всички бразилци го обожават.

  Бразилската кухня е могъща смес, тъй като в нея е отразено влиянието на много велики хора, живели в тази страна. Нежно ароматна, но не пареща, а поела свежестта на лайма, изобилна със сложни вкусове и ухания, бразилската кухня събира в себе си изумителното разнообразие от съставки и начини на приготвяне на храната. Кулинарните традиции на американските индианци, първоначалните жители на континента, се наблюдават в приготвянето на продуктите. Обичайно е в Бразилия да се поднесе блюдо, увито в бананов лист или да се готвят ястията в земна пещ или на барбекю.

  От кухните на коренните народи на Бразилия най-известна е кухнята на Амазония. Един от нейните шедьоври е патица в „тукупи”. Ястието се приготвя от сок на маниока, който е силно отровен, доколкото основният му компонент е синилната киселина: само от една глътка човек умира за един час. Индианците обаче се научили да неутрализират токсичното действие на сока с дълга топлинна обработка и го превърнали в кулинарен деликатес.

  Португалците са внесли в Бразилия нови продукти: жито, зехтин, вино и др. Кулинарното наследство на Португалия се отразява в гулашите, приготвени в керамичен гювеч, в печеното месо на грил и сладките десерти на основата на яйца, както и в обичаите да се приготвя кашкавал и пушено месо с чесън, маслини и бадеми. Огромно влияние върху кулинарията на Бразилия е оказала и Африка с плантации с основната земеделска култура - захарната тръстика. Постепенно националното меню на Бразилия се попълнило с африкански продукти: палмово масло, кокосово мляко, батат, боб, различни видове пипер, клабо, раци и т.н.

  Щатът Баия е илюстрация на влиянието на африканските кулинарни традиции върху формирането на бразилската кухня. Той е родината на такива ястия като ватапа (морски мекотели с парченца риба в масло денде - палмова мазнина) и каруру (скариди с хайвер, лук, чушки и други зеленчуци).
  На територията на Бразилия има райони, които все още се намират на етапа на установяване на кулинарни традиции. Към тях се отнася кухнята на южния район, за формирането на която допринесли заселниците от Италия и Германия, и кухнята на щата Сау Паулу, търпяща влиянието на италианските емигранти.
  Кухнята на Сау Паулу се отличава с простота и непретенциозност. В нея много се използват ароматни подправки, маниока, царевица, царевично и оризово брашно, свинско месо. Сред найизвестните блюда са вирадо а паулиста, прасенце сукалче с млад кокос и ориз със суа (изрезка от прасенцето).

  Бразилия е рай на плодовете. В тази страна туристите могат да познаят истинския вкус на редица забележителни тропически плодове, както и на ястията от тях: ананас, манго, мамона (пъпешово дърво), кокос и, разриба се, банан. Бразилците наричат бананите “хлябът на тропиците”. Бананите тук се сушат, преработват на брашно, от тях варят сладко, приготвят мармалад, сладолед, кремове.
  В тази страна се отглежда още и най-доброто в света кафе и най-качественото какао.

Вижте още кулинарни статии