Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Мариновано агнешко на скара

Мариновано агнешко на скара

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Куркумата - подправка, която възстановява силите на организма

Растение

 • Куркумата е подправка от XIX век, която се използвала от химиците, като никой не я възприемал като лекарствено средство. Много рядко лекарите са оцветявали с нея лечебните мазила, а химиците – хартията. Едва през последните десетилетия интересът към нея като подправка и лечебно средство в цяла Европа рязко е нараснал.
  Куркумата представлява смлян на прашец жълт корен на тропическо растение, разпространено в Индия от подножието на Хималаите до границата с Шри Ланка, а също и в Южен Китай, Япония и други страни на Азия. Тя е многогодишното тревисто растение от семейство джинджифилови, като достига понякога височина от 1 м. Неговите големи овални листа растат направо върху коренището.

  Лечебни свойства

  В куркумата се съдържат калций, желязо, фосфор и йод, както и витамините С, B1, В2, ВЗ. Тя е прекрасен антибиотик, като това и качество я прави наистина безценна. Аптеките са пълни с антибиотици, но за разлика от синтетичните препарати подправката-лекраство не влошава състоянието на стомашно-чревния тракт и не разрушава черния дроб. Напротив – при употребата на куркума се повишава активността на стомашната флора и се подобрява храносмилането.
  Тази подправка е незаменима поддръжка за тези, които са изгубили силите си след хронична болест, тъй като тя сгрява и прочиства кръвта.
  Куркумата се отнася към тези средства, които спират кръвотечението и оздравяват раните. При разрези се промива раната и се поръсва с прашец куркума.

  Използване на куркума за лечение:
  - Копривна треска (уртикария)- При постоянно добавяне на куркума към храната това заболяване отшумява.
  - Разтягане - За лечението на този тип травми и отоците се приготвя паста от куркума с лимонов сок и сол, която се намазва върху засегнатото място.
  - Възпаление на сливиците - Гаргара: 1 ч.л. куркума на 1 ч.ч. топла вода. Облекчава се възпалителния процес и се укрепват сливиците.
  - Астма (особено в случай на алергична природа на заболяването) - 1/2 ч.л. куркума на 1/2 ч.ч. горещо прясно мляко. Приема се 2-3 пъти на ден. Действието ще бъде по-ефективно, ако се приема на гладно.
  - Анемия - Тази подправка е особено богата на желязо. При анемия се препоръчва да се приема от 1/4 до 1/2 ч.л. куркума, смесена с мед. В такова съчетание желязото се усвоява много добре.
  - Възпаление на очите - Разтворят се 2 ч.л. (6 г) куркума в 1/2 л вода и се варят, докато водата се изпари наполовина. Охлажда се и се капва в омите по 3-4 пъти на ден очи.
  - Отравяне с химикали - Препоръчва се куркумата да се добавя в храната при отравяне с химикали и инсектициди. Тя ефективно извежда токсините от организма.

Вижте още кулинарни статии