Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Куркумата - подправка, която възстановява силите на организма

Растение

 • Куркумата е подправка от XIX век, която се използвала от химиците, като никой не я възприемал като лекарствено средство. Много рядко лекарите са оцветявали с нея лечебните мазила, а химиците – хартията. Едва през последните десетилетия интересът към нея като подправка и лечебно средство в цяла Европа рязко е нараснал.
  Куркумата представлява смлян на прашец жълт корен на тропическо растение, разпространено в Индия от подножието на Хималаите до границата с Шри Ланка, а също и в Южен Китай, Япония и други страни на Азия. Тя е многогодишното тревисто растение от семейство джинджифилови, като достига понякога височина от 1 м. Неговите големи овални листа растат направо върху коренището.

  Лечебни свойства

  В куркумата се съдържат калций, желязо, фосфор и йод, както и витамините С, B1, В2, ВЗ. Тя е прекрасен антибиотик, като това и качество я прави наистина безценна. Аптеките са пълни с антибиотици, но за разлика от синтетичните препарати подправката-лекраство не влошава състоянието на стомашно-чревния тракт и не разрушава черния дроб. Напротив – при употребата на куркума се повишава активността на стомашната флора и се подобрява храносмилането.
  Тази подправка е незаменима поддръжка за тези, които са изгубили силите си след хронична болест, тъй като тя сгрява и прочиства кръвта.
  Куркумата се отнася към тези средства, които спират кръвотечението и оздравяват раните. При разрези се промива раната и се поръсва с прашец куркума.

  Използване на куркума за лечение:
  - Копривна треска (уртикария)- При постоянно добавяне на куркума към храната това заболяване отшумява.
  - Разтягане - За лечението на този тип травми и отоците се приготвя паста от куркума с лимонов сок и сол, която се намазва върху засегнатото място.
  - Възпаление на сливиците - Гаргара: 1 ч.л. куркума на 1 ч.ч. топла вода. Облекчава се възпалителния процес и се укрепват сливиците.
  - Астма (особено в случай на алергична природа на заболяването) - 1/2 ч.л. куркума на 1/2 ч.ч. горещо прясно мляко. Приема се 2-3 пъти на ден. Действието ще бъде по-ефективно, ако се приема на гладно.
  - Анемия - Тази подправка е особено богата на желязо. При анемия се препоръчва да се приема от 1/4 до 1/2 ч.л. куркума, смесена с мед. В такова съчетание желязото се усвоява много добре.
  - Възпаление на очите - Разтворят се 2 ч.л. (6 г) куркума в 1/2 л вода и се варят, докато водата се изпари наполовина. Охлажда се и се капва в омите по 3-4 пъти на ден очи.
  - Отравяне с химикали - Препоръчва се куркумата да се добавя в храната при отравяне с химикали и инсектициди. Тя ефективно извежда токсините от организма.

Вижте още кулинарни статии