Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко с магданоз и пресен лук

Агнешко с магданоз и пресен лук

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Лечебни свойства на подправките

Подправки

 • Подправките са широко използване в кулинарията, тъй като те придават различен вкус и най-обикновените и простички ястия и ухаят несравнимо. Подправките, с които се придавме вкус и аромат на ястията имат и лечебни свойства.

  • Дафинов лист – той е много широко използван, тъй като придава специфичен аромат на ястията. Но освен богат аромат, дафиновия лист съдържа в себе си голямо количество фосфор, желязо, цинк, магнезий, натрий и други, които влияят благотворно на храносмилателната система. Дафиновият лист помага при кашлица и задух, а народната медицина препоръчва на хората с проблеми с бъбреците, далака, черния дроб и опорно – двигателния апарат да приемат отвара от семена на дафинов лист.
  • Кимион – тази подправка се използва широко, тъй като придава на ястията уникален вкус. Кимионът има силно възбуждащо действие, много е ефективен при подут корем и газове и има много добро противомикробно действие.
  • Розмарин – той помага на хора със ставни проблеми, сърдечно болни, също така спомага за работата на храносмилателната система и стимулира кръвообращението.
  • Босилек – той има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Освен това помага при депресия и нервни смущения.
  • Джинджифил – тази подправка освен, че е вкусна и ароматна е и много добър антиоксидант и се слави като афродизиак. Употребата на джинджифил помага при болки в стомаха и понижава нивата на холестерола.
  • Сусам – тази подправка има благотворно влияние върху проблеми с храненето и се препоръчва на хора, които имат костни заболявания.
  • Кардамон – тази подправка подобрява работата на храносмилателната система, успокоява нервната система и помага при проблеми със сърцето и бъбреците.
  • Черен пипер – той неутрализира отровите натрупани в организма, подобрява работата на храносмилателната система, подобрява и паметта.

Вижте още кулинарни статии