Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко по манастирски

Агнешко по манастирски

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Лечебни свойства на подправките

Подправки

 • Подправките са широко използване в кулинарията, тъй като те придават различен вкус и най-обикновените и простички ястия и ухаят несравнимо. Подправките, с които се придавме вкус и аромат на ястията имат и лечебни свойства.

  • Дафинов лист – той е много широко използван, тъй като придава специфичен аромат на ястията. Но освен богат аромат, дафиновия лист съдържа в себе си голямо количество фосфор, желязо, цинк, магнезий, натрий и други, които влияят благотворно на храносмилателната система. Дафиновият лист помага при кашлица и задух, а народната медицина препоръчва на хората с проблеми с бъбреците, далака, черния дроб и опорно – двигателния апарат да приемат отвара от семена на дафинов лист.
  • Кимион – тази подправка се използва широко, тъй като придава на ястията уникален вкус. Кимионът има силно възбуждащо действие, много е ефективен при подут корем и газове и има много добро противомикробно действие.
  • Розмарин – той помага на хора със ставни проблеми, сърдечно болни, също така спомага за работата на храносмилателната система и стимулира кръвообращението.
  • Босилек – той има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Освен това помага при депресия и нервни смущения.
  • Джинджифил – тази подправка освен, че е вкусна и ароматна е и много добър антиоксидант и се слави като афродизиак. Употребата на джинджифил помага при болки в стомаха и понижава нивата на холестерола.
  • Сусам – тази подправка има благотворно влияние върху проблеми с храненето и се препоръчва на хора, които имат костни заболявания.
  • Кардамон – тази подправка подобрява работата на храносмилателната система, успокоява нервната система и помага при проблеми със сърцето и бъбреците.
  • Черен пипер – той неутрализира отровите натрупани в организма, подобрява работата на храносмилателната система, подобрява и паметта.

Вижте още кулинарни статии