Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо с грах

Агнешко месо с грах

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Лечебни свойства на ракията

Здравословно

 • Ракията е едно много разпространен силно алкохолно питие. Тя може да бъде приготвена от разнообразни плодове, но най-често се използват грозде и сливи. Приема се целогодишно и може да се използва и за борба с много болести, някои от които са:

  - Бронхит – прави се настойка, която включва 500 грама ракия, 10 добре счукани карамфила, 10 грама добре счукана медицинска дъвка, 5 грама боров терпентин, 5 грама нишадър. Приготвената отвара се оставя да престой от 8 до 10 дена и след това се прецежда. Приема се всяка сутрин по една супена лъжица поне 30 минути преди хранене.

  - Простуда –разтворят се 30 грама камфор в 500 грама по-силна ракия. Необходимо е цялото тяло на болния да се разтрие със сместа преди да си легне и след около час е препоръчително да изпие една чаша чай от бъз или липа подправена с мед. Задължително след това се завива добре, и ако одеалата са вълнени ефекта ще е още по-добър, защото те ще помогнат болния да се изпоти добре.

  - Язва – накисват се 4 супени лъжици от цветовете на жълт кантарион в 1 литър гроздова ракия. След това трябва да се изложи на слънце приготвената отвара и след седмица да се прецеди. Приема се от получената настойка по 1 ракиена чашка 3 пъти на ден 30 минути преди хранене. Препоръчва се и сутрин преди закуска да се приема по 1 супена лъжица зехтин.

  - Киселини в стомаха – накисват се 150 грама боровинки, препоръчва се те да са сушени в 500 грама ракия. След това трябва да се изложи получената настойка на слънце за 10 дни. След това се приема по 1 ракиена чашка при нужда.

  - Подагра – разтворят се 10 грама карамфил в 500 грама ракия и се разбива добре. Всяка вечер се прави компрес с получената смес на засегнатото място, като се сменя 3-4 пъти.

  - Ревматизъм и шипове – накисват се листа от репей в по-силна ракия и след 24 часа се извадат и налагат на засегнатите места, като преди това се намазват със свинска мас. Нужно е да се направи компрес, като се превърже с вълнен шал например. За да има ефект от лечението то се прилага в продължение на 1 седмица и след това има малка почивка. Може да се продължи при нужда след почивката.

  - Болни стави – напълва се еднолитрова бутилка със смлени диви кестени и се допълва с ракия. Слага се получената смес за 30 дни на слънце и след това се прави компрес с извлека.

  - При безплодие – прибавят се 300 грама ракия, 300 грама зехтин, 300 грама захар, по 10 грама от черен пипер, медицинска дъвка, счукани карамфили и канела. След това се разбъркват добре всички съставки. Нужно е и двамата души да приемат по 1 супена лъжица от сместа всяка вечер.

  - Зъбобол – накисват се листа от тютюн в ракия и се оставя лекът да престои 30 минути. Капе се с капкомер в кухината на зъба няколко пъти на ден.

Вижте още кулинарни статии