Рецепта за салата
Салата от броколи с кашу и мандарини

Салата от броколи с кашу и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко по манастирски

Агнешко по манастирски

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Лечебните свойства на облепихата

Здравословно

 • Облепихата се нарича още ракитник или сибирски ананас. Тя е многогодишен храст и произхожда от югозападна и централна Азия. Отглежда се в Русия, Монголия, Индия, Тибет и Турция, среща се и в Европа.

  Култивира се най-вече заради облепиховото масло, което се използва за производството на болкоуспокояващи мехлеми, кремове против изгаряния , за лечение на трудно заздравяващи рани и в гинекологията.

  Храстът е обсипан с малки остри листенца, които са зелени отгоре и сребристи от долната страна, а плодовете обагрени в краските на жълтото и оранжевото, с гладка лъскава повърхност. Струпани са около клоните и наподобяват формата и големите на плодовете на дряна. Започва да плодова след четвъртата година. От едно растение могат да се добият между 5 и 20 кг. плод. По вкусови качества плодовете наподобяват дренките – сладки, леко кисели, но със специфичен аромат на ананас.

  Облепихата е много богата на витамини А, С, Е, аминокиселини, протеини и фолиевата киселина. Тя е първенец сред всички плодове и зеленчуци по съдържание на витамин А и Е. Действа благоприятно при много очни заболявания като кокоша слепота, изгаряне на роговицата или преумора на очите след продължителна работа с компютър.

  Най-често плодовете се използват за направата на масло от облепиха, което освен мощен антиоксидант е и с доказани регенериращи качества. Клинично доказани са възстановителните свойства на маслото върху функциите на жлъчката, дванадесетопръстника и епитализацията на клетките при кожни изгаряния.
  Действа благоприятно и при колити, гастрити и язви, както и върху липидния обмен в черния дроб. Антиоксидантните му качества предпазват организма от сърдечно-съдови болести, хипертония, атеросклероза и понижават нивото на холестерола в кръвта.

Вижте още кулинарни статии