Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешко със зелен лук и магданоз

Супа от агнешко със зелен лук и ...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо с грах

Агнешко месо с грах

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Лечебните свойства на облепихата

Здравословно

 • Облепихата се нарича още ракитник или сибирски ананас. Тя е многогодишен храст и произхожда от югозападна и централна Азия. Отглежда се в Русия, Монголия, Индия, Тибет и Турция, среща се и в Европа.

  Култивира се най-вече заради облепиховото масло, което се използва за производството на болкоуспокояващи мехлеми, кремове против изгаряния , за лечение на трудно заздравяващи рани и в гинекологията.

  Храстът е обсипан с малки остри листенца, които са зелени отгоре и сребристи от долната страна, а плодовете обагрени в краските на жълтото и оранжевото, с гладка лъскава повърхност. Струпани са около клоните и наподобяват формата и големите на плодовете на дряна. Започва да плодова след четвъртата година. От едно растение могат да се добият между 5 и 20 кг. плод. По вкусови качества плодовете наподобяват дренките – сладки, леко кисели, но със специфичен аромат на ананас.

  Облепихата е много богата на витамини А, С, Е, аминокиселини, протеини и фолиевата киселина. Тя е първенец сред всички плодове и зеленчуци по съдържание на витамин А и Е. Действа благоприятно при много очни заболявания като кокоша слепота, изгаряне на роговицата или преумора на очите след продължителна работа с компютър.

  Най-често плодовете се използват за направата на масло от облепиха, което освен мощен антиоксидант е и с доказани регенериращи качества. Клинично доказани са възстановителните свойства на маслото върху функциите на жлъчката, дванадесетопръстника и епитализацията на клетките при кожни изгаряния.
  Действа благоприятно и при колити, гастрити и язви, както и върху липидния обмен в черния дроб. Антиоксидантните му качества предпазват организма от сърдечно-съдови болести, хипертония, атеросклероза и понижават нивото на холестерола в кръвта.

Вижте още кулинарни статии