Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Гъста агнешка супа топчета

Гъста агнешка супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо с грах

Агнешко месо с грах

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Лешник - съдържа богат комплекс от ценни хранителни вещества

Растение

  • Лешникът е листопадно дърво или голям храст от семейство Брезови. Ядката на обикновения лешник е дребна, плоска или плоско-заоблена с твърда черупка. От всички сортове лешник, най-вкусните са ядките на лешника, наречен фундук. Лешниковите ядки съдържат богата комбинация от ценни хранителни вещества и заради това се препоръчва на болни от анемия, туберкулоза, захарен диабет, хора, възстановяващи се от тежки заболявания, хирургични операции и хора със смущения в дейността на жлезите с вътрешна секреция.
    Мазнините, които се получават от лешника, са по-трайни, защото противостоят на гранясване. Те притежават приятен вкус и лесно се усвояват от организма. Съдържат също така липотропни вещества – метионин, холин, лецитин, и ненаситени мастни киселини, с което спомагат за обмяната на мазнините и се препоръчват при лечение на атеросклероза и високо кръвно налягане.
    Лешникът е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Лешникът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии