Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Лешник - съдържа богат комплекс от ценни хранителни вещества

Растение

  • Лешникът е листопадно дърво или голям храст от семейство Брезови. Ядката на обикновения лешник е дребна, плоска или плоско-заоблена с твърда черупка. От всички сортове лешник, най-вкусните са ядките на лешника, наречен фундук. Лешниковите ядки съдържат богата комбинация от ценни хранителни вещества и заради това се препоръчва на болни от анемия, туберкулоза, захарен диабет, хора, възстановяващи се от тежки заболявания, хирургични операции и хора със смущения в дейността на жлезите с вътрешна секреция.
    Мазнините, които се получават от лешника, са по-трайни, защото противостоят на гранясване. Те притежават приятен вкус и лесно се усвояват от организма. Съдържат също така липотропни вещества – метионин, холин, лецитин, и ненаситени мастни киселини, с което спомагат за обмяната на мазнините и се препоръчват при лечение на атеросклероза и високо кръвно налягане.
    Лешникът е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Лешникът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии