Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки дреболии под було

Агнешки дреболии под було

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Личи - екзотичен бодливец

Плод

 • Личи е дребен екзотичен плод, отличаващ се с приятен аромат и вкус. Родината му е Южен Китай.
  Личи е богат на хранителни фибри, има ниско съдържание на калории, не съдържа наситени мазнини или холестерол, което го прави полезен плод за отслабването и поддържането на здравословно тегло.
  В състава на личи влиза и олигонол. Тази съставката има антиоксидантни и противовирусни свойства. Спомага за подобряване притока на кръв към органите. Предпазва и кожата от вредните ултравиолетови лъчи.
  В Китай семената на личи се използват като аналгетик. Употребяват се при невралгии, възпалителни процеси и други здравословни проблеми.
  Личи съдържа и витамини В-комплекс, като тиамин, ниацин и фолати. Тези витамини са от съществено значение за обмяната на въглехидрати, протеини и мазнини.
  Личи е и добър източник на минерали, като калий и мед. Калият има роля за поддържане на електролитния и киселинния баланс в организма. Помага за контролиране на кръвното налягане, като по този начин предлага защита срещу инсулт и коронарни сърдечни заболявания. Медта е необходима за производството на червени кръвни клетки.

Вижте още кулинарни статии