Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко бутче върху дроб-сарма

Агнешко бутче върху дроб-сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Личи - екзотичен бодливец

Плод

 • Личи е дребен екзотичен плод, отличаващ се с приятен аромат и вкус. Родината му е Южен Китай.
  Личи е богат на хранителни фибри, има ниско съдържание на калории, не съдържа наситени мазнини или холестерол, което го прави полезен плод за отслабването и поддържането на здравословно тегло.
  В състава на личи влиза и олигонол. Тази съставката има антиоксидантни и противовирусни свойства. Спомага за подобряване притока на кръв към органите. Предпазва и кожата от вредните ултравиолетови лъчи.
  В Китай семената на личи се използват като аналгетик. Употребяват се при невралгии, възпалителни процеси и други здравословни проблеми.
  Личи съдържа и витамини В-комплекс, като тиамин, ниацин и фолати. Тези витамини са от съществено значение за обмяната на въглехидрати, протеини и мазнини.
  Личи е и добър източник на минерали, като калий и мед. Калият има роля за поддържане на електролитния и киселинния баланс в организма. Помага за контролиране на кръвното налягане, като по този начин предлага защита срещу инсулт и коронарни сърдечни заболявания. Медта е необходима за производството на червени кръвни клетки.

Вижте още кулинарни статии