Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Рецепта за десерт

Лимон - безценен продукт с високо съдържание на витамин С

Растение

  • Лимонът е цитрусово дърво, което произхожда от Индия. Плодовете на лимона, заедно с кората, се използват най-вече в сладкарството за направата на различни кремове и сладкиши, за разхладителни напитки като цитронада и лимонада, а също и като подправка.
    Лимонът има свойството да запазва витамините в плодовете и зеленчуците. Той има високо съдържание на витамин С, което го прави изключително безценен продукт. В детската и юношеската възраст обаче не се препоръчва да се приемат големи количества лимони, тъй като той има неприятното свойство да пречи за вкалцяването на костите, поради съдържанието на лимонена киселина.
    Лимоновият сок има пикочогонно действие, алкализира урината и поради това се препоръчва на болни с пясъци и камъни в бъбреците, и заболявания на пикочните пътища. Болните с диспепсия понасят по-добре лимоновия сок за подправка на ястия и салати, отколкото оцета, който изключително много дразни лигавицата на стомаха. Приемането на лимонов сок в по-голямо количество се препоръчва на болни от ревматични заболявания, както в острите, така и в хроничните стадии, при мускулен ревматизъм, лумбаго и артрози на гръбначния стълб.
    Лимонът е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Лимонът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии