Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко с магданоз и пресен лук

Агнешко с магданоз и пресен лук

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Любопитни и неизвестни факти за кафето

Интересни факти

 • - Кофеинът привлича пчелите
  Кафето е било открито от козари, чиито кози са се развеселявали след предъвкване на плодовете на кафеените дръвчета.
  Кофеин е токсичен за охлюви и други вредители, но има ефект и върху пчелите. От цветовете на растението те дочуват жужене и консумирането на кафе при пчелите подобрява дългосрочните им спомени. Кофеинът действа по особен начин на мозъчната химия на пчелите – прави растенията в по-запомнящи се цветове и така те са склонни да се върнат към тях отново.

  - Етиопска кафена церемония
  Етиопската кафена церемония или още известна като „буна“ е ключов момент от домашния и социалния живот. Още от малки момичетата в Етопия се обучават за церемонията, която ще извършват, когато пораснат. Тя се прави поне веднъж на ден и е стандартен начин за посрещане на гости. Това е процес на подготовка, който отнема часове. Започва се с измиване на кофеиновите зърна и завършва с тъжествено пиене на вече готовото кафе. Зелените семена, които са още пресни, се изпичат, за да изгорят благоуханните цветове и стаята да се изпълни с приятен аромат. След това кафето се изсипва в чаши със захар, сол или масло. Тази комбинация се предлага не само в етиопски ресторанти, но също така в Англия, САЩ и други места по света.

  - Кафето е като наркотик
  Консумацията на кафе в огромни дози може да бъде опасно. За смъртоносна доза кaфе са необходими 100 чаши, като водата, която се приема, убива човек преди кофеина. Пристрастените към кафето се нуждаят средно от 6 чаши дневно.

  - В Англия кафето е било временно забранено със закон
  През 17-ти век в Англия съществували 82 кафенета, но напитката не била много популярна. Група жени, които били разочаровани от ефекта на кафето върху мъжете си, обвинили кофеина, че ги прави безплодни. С помощта на съюзници от други места успели да издействат законова забрана за консумацията му през 1675 година. Хората били много недоволни от това решение и то скоро било отменено. Така малко след това кафенетата станали място за научни и литературни срещи.

  - Лате арт
  Хората са открили начин да правят изкуство и с кафе. В световното състезание, което става все по-популярно, участниците помирисват и опитват кафета от цял свят за възможно най-кратко време.
  Лате изкуството е много впечатляващо и не толкова трудно, колкото изглежда. Могат да се направят оригинални форми с горещо мляко и експресо, а често срещани са изображенията на различни животни, сърца и послания.

Вижте още кулинарни статии