Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко с магданоз и пресен лук

Агнешко с магданоз и пресен лук

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Любопитни и неизвестни факти за кафето

Интересни факти

 • - Кофеинът привлича пчелите
  Кафето е било открито от козари, чиито кози са се развеселявали след предъвкване на плодовете на кафеените дръвчета.
  Кофеин е токсичен за охлюви и други вредители, но има ефект и върху пчелите. От цветовете на растението те дочуват жужене и консумирането на кафе при пчелите подобрява дългосрочните им спомени. Кофеинът действа по особен начин на мозъчната химия на пчелите – прави растенията в по-запомнящи се цветове и така те са склонни да се върнат към тях отново.

  - Етиопска кафена церемония
  Етиопската кафена церемония или още известна като „буна“ е ключов момент от домашния и социалния живот. Още от малки момичетата в Етопия се обучават за церемонията, която ще извършват, когато пораснат. Тя се прави поне веднъж на ден и е стандартен начин за посрещане на гости. Това е процес на подготовка, който отнема часове. Започва се с измиване на кофеиновите зърна и завършва с тъжествено пиене на вече готовото кафе. Зелените семена, които са още пресни, се изпичат, за да изгорят благоуханните цветове и стаята да се изпълни с приятен аромат. След това кафето се изсипва в чаши със захар, сол или масло. Тази комбинация се предлага не само в етиопски ресторанти, но също така в Англия, САЩ и други места по света.

  - Кафето е като наркотик
  Консумацията на кафе в огромни дози може да бъде опасно. За смъртоносна доза кaфе са необходими 100 чаши, като водата, която се приема, убива човек преди кофеина. Пристрастените към кафето се нуждаят средно от 6 чаши дневно.

  - В Англия кафето е било временно забранено със закон
  През 17-ти век в Англия съществували 82 кафенета, но напитката не била много популярна. Група жени, които били разочаровани от ефекта на кафето върху мъжете си, обвинили кофеина, че ги прави безплодни. С помощта на съюзници от други места успели да издействат законова забрана за консумацията му през 1675 година. Хората били много недоволни от това решение и то скоро било отменено. Така малко след това кафенетата станали място за научни и литературни срещи.

  - Лате арт
  Хората са открили начин да правят изкуство и с кафе. В световното състезание, което става все по-популярно, участниците помирисват и опитват кафета от цял свят за възможно най-кратко време.
  Лате изкуството е много впечатляващо и не толкова трудно, колкото изглежда. Могат да се направят оригинални форми с горещо мляко и експресо, а често срещани са изображенията на различни животни, сърца и послания.

Вижте още кулинарни статии