Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешко със зелен лук и магданоз

Супа от агнешко със зелен лук и ...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо с грах

Агнешко месо с грах

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Люти чушки

Зеленчук

 • Лютите чушки са характерни за българската трапеза. Те притежават силен аромат и пикантен вкус, вариращ от сладникав до лют. Освен това червените люти чушки са много добър източник на витамин А, витамин С и фибри.

  Съхранение в хладилник
  Висококачествените, свежи люти чушки, ще се запазят за седмица в хладилник преди да променят цвета си. За целта се поставят неизмитите свежи люти чушки в хартиени торби или се увиват в хартия и се съхраняват в отделението за зеленчуци в хладилника. Пипера не трябва да се съхранявав найлонови пликове, тъй като това ще доведе до овлажняване, а то от своя страна до по-бързо разваляне.

  Замразяване
  За дълготрайно съхранение лютите чушки се замразяват в пликове с херметическо затваряне. Замразяването ще запази вкуса, но е важно да се знае, че лютите чушки стават меки и кашави, когато се размразят за по-късна употреба.

  Сушене
  Чушките се изплакват, махат им се дръжките и се поставят във фурната. Те не трябва да се пресушават. Най-подходящата температура за сушене е около 50-60C. Чушките се съхраняват във пликове с херметическо затваряне или кутии след като се изсушат. Ако все пак е останала влага, тя може да причини мухлясване по време на съхранението.
  Свежия пипер също така може да се остави на слънце, за да се изсуши. След като е готов трябва да се съхранява в буркани с херметическо затваряне на стайна температура за повече от 6 месеца. Ако целта е съхранение за по-дълго, то те се поставят в хладилника.

  Печене
  Лютите чушки също могат да се изпекат. Те се обръщат, докато кожата им започне да потъмнява. Когато са готови, се поставят в хартия или найлонова торба за 15 минути. Обелва се кожата, премахва се дръжката и останалите семена. Обелените чушки се поставят в кутия с херметическо затваряне в хладилника.

  Няколко полезни съвета:
  - Когато се купува сушен лют пипер, той трябва са се избира да бъде с наситен цвят. Ако е загубил цвета си, много е вероятно да е изгубил и аромата си;
  - За да се приготви млян лют пипер, то се поставят целите люти чушки в домашния блендер;
  - Чушките с ненарушена цялост ще се съхранят за много по-дълго, отколкото счупените или смлените. Кожата на чушките е ефективна бариера срещу патогените причиняващи гниене;
  - Трябва да се използват гумени ръкавици, когато се работи с люти чушки;
  - За да се намали лютивината на лютите чушки, те трябва да се измият, разрежат по-дължина и да се премахнат семената и жилките.

Вижте още кулинарни статии