Рецепта за салата
Гръцка салата с черен пипер

Гръцка салата с черен пипер

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Мариновано агнешко на скара

Мариновано агнешко на скара

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Лук

Научете повече за полезността и консумирането на лука

 • Лукът е едно от най-разпространените зеленчукови растения, кое­то притежава не само особени вкусови качества, но и лечебни свойства. Още древните гръцки лекари са го препоръчвали за усилване на апетита и като очистващо средство. Римляните са го използували широко, като смятали, че добавен обилно към храна­та, той придава на хората сила и храброст. Лукът произхожда от Средна Азия, откъдето е пренесен в европейските страни през средните векове. Днес лукът се отглежда във всички страни на света. У нас той се използува широко. Няма българско ястие, в което лукът да не участвува под една или друга форма. Консу­мира се през цялата година — през пролетта най-често като зелен, а през останалата част па годината като зрял.
  Лукът е многогодишно растение, но се отглежда като дву- и тригодишно.
  Луковицата му съдържа 86,3% вода, 10,5% въглехидрати, 1,7% белтъчини, 0,6% целулоза, 0,3% мазнини и 0,6% обща пе­пел. От минералните вещества в най-голямо количество са со­лите на калия—173 мг%, на фосфора — 51,9 мг%, на магне­зия—27,6 мг%, а в по-малки количества са солите на калция, натрия, желязото и др. Количествата на витамините в луковица­та са много малки—витамин С—9 мг%, а витамините Bj, В2, РР и Е са минимални. Зелените листа на лука са по-богати с витамин С —24 мг %. Те съдържат и по-голямо количество калиеви соли— 210 мг о/о.
  Лукът, особено приет в суров вид, влияе добре върху храно­смилането, като предизвиква по-обилно отделяне на стомашен сок. В резултат на това приетата храна се смила и усвоява по-добре.
  Етеричното масло, съдържащо фитонциди, с което е богат лукът, допринася за унищожаването на вредните бактерии, попад­нали в стомаха заедно с храната. Доказано е, че фитонцидите в лука убиват причинителите на опасни заболявания у човека—• стафилококите, стрептококите, холерните и парахолерните и ди­зентерийните бактерии.
  Лукът се прилага широко в народната медицина при навяхва­не, циреи, за омекчаване на мазоли и др.

Вижте още кулинарни статии