Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки шишчета с гъби и пиперки

Агнешки шишчета с гъби и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Лук

Научете повече за полезността и консумирането на лука

 • Лукът е едно от най-разпространените зеленчукови растения, кое­то притежава не само особени вкусови качества, но и лечебни свойства. Още древните гръцки лекари са го препоръчвали за усилване на апетита и като очистващо средство. Римляните са го използували широко, като смятали, че добавен обилно към храна­та, той придава на хората сила и храброст. Лукът произхожда от Средна Азия, откъдето е пренесен в европейските страни през средните векове. Днес лукът се отглежда във всички страни на света. У нас той се използува широко. Няма българско ястие, в което лукът да не участвува под една или друга форма. Консу­мира се през цялата година — през пролетта най-често като зелен, а през останалата част па годината като зрял.
  Лукът е многогодишно растение, но се отглежда като дву- и тригодишно.
  Луковицата му съдържа 86,3% вода, 10,5% въглехидрати, 1,7% белтъчини, 0,6% целулоза, 0,3% мазнини и 0,6% обща пе­пел. От минералните вещества в най-голямо количество са со­лите на калия—173 мг%, на фосфора — 51,9 мг%, на магне­зия—27,6 мг%, а в по-малки количества са солите на калция, натрия, желязото и др. Количествата на витамините в луковица­та са много малки—витамин С—9 мг%, а витамините Bj, В2, РР и Е са минимални. Зелените листа на лука са по-богати с витамин С —24 мг %. Те съдържат и по-голямо количество калиеви соли— 210 мг о/о.
  Лукът, особено приет в суров вид, влияе добре върху храно­смилането, като предизвиква по-обилно отделяне на стомашен сок. В резултат на това приетата храна се смила и усвоява по-добре.
  Етеричното масло, съдържащо фитонциди, с което е богат лукът, допринася за унищожаването на вредните бактерии, попад­нали в стомаха заедно с храната. Доказано е, че фитонцидите в лука убиват причинителите на опасни заболявания у човека—• стафилококите, стрептококите, холерните и парахолерните и ди­зентерийните бактерии.
  Лукът се прилага широко в народната медицина при навяхва­не, циреи, за омекчаване на мазоли и др.

Вижте още кулинарни статии