Рецепта за салата
Гръцка салата с черен пипер

Гръцка салата с черен пипер

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Традиционна дроб сарма

Традиционна дроб сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Магданоз - бомба от витамини

Подправка

 • Магданозът е разпространен и уважаван в целия свят, както заради приятния си вкус, така и поради декоративния си вид. Тази подправка е същински трезор на витамин К, откъдето основно идва и благоприятното й влияние върху организма.

  10 грама от ароматното растение, не само съдържат 0% калории, но дават и над 150% от препоръчителната дневна доза витамин К. Този есенциален витамин служи на тялото по различни начини: предпазва костите от фрактури, предотвратява калцирането на артерии и защитава черния дроб и простатата от някои форми на рак, но най-известен е с това, че спомага за нормално съсирване на кръвта. Всъщност, самото му име идва първоначално от немската дума koagulation – кръвосъсирване.

  Важно е да се отбележи, че все пак с магданоза не трябва да се прекалява, най-вече по време на бременност, понеже в по-големи количества има утретротоничен ефект, което може да създаде неприятности.

  Пушачите трябва да консумират магданоза, не само защото може да подобри качеството на дъха им, но и защото контрира, поне донякъде, вредния им навик. Съдържащите се в него растителни масла, като миристицина, доказано действат като химически протектори на белите дробове, спомагайки неутрализирането на канцерогени като бензопирена – част от цигарения дим.

  В магданоза присъстват още витамините А и С, бета-каротен и фолиева киселина – витамин от B групата, който играе важна роля в нормалната функция на сърдечно-съдовата система. Флавоноидът лутеолин пък, също присъстващ в стабилни количества, е антиоксидант, същински ловец на свободни радикали и модулатор на имунната система.

  Съветва се винаги да се избира пресен магданоз пред изсушен, но това е само поради вкусовия фактор. Пресният магданоз трябва да е със здраво зелен цвят и да е плътен и чуплив. Трябва да се избягват избледнели и пожълтели клонки и листа, понеже това е индикация за увреждане от пестициди или гниене. Магданозът винаги трябва да се измива обилно под течаща вода преди консумация или съхранение в хладилник.

Вижте още кулинарни статии