Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко с магданоз и пресен лук

Агнешко с магданоз и пресен лук

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Магданоз

Научете повече за полезността от консумирането на магданоза

 • Родината на магданоза са средиземноморските страни. В древно­стта той е бил познат на старите римляни и гърци само като диво лекарствено растение. Дълго е бил отглеждан и като декоративно растение. У жителите на Елада той е служил като сим­вол на тъга и печал. В знак на траур елините са поставяли на главите си венци от магданоз. Едва в средните векове са започ­нали да го използуват като подправка в храната. Чрез изследва­ния са установили, че неговите ароматични листа, корени и семена са богати с ценни за организма вещества и са започнали да го култивират. Днес той се отглежда в две разновидности — корено­плоден и листен.
  Магданозът е двугодишно растение.
  Корените му съдържат средно 88,02/0 вода, 2,3% въглехидра­ти, главно захари, средно 2,9% белтъчини, 1,6% минерални соли, главно на калия, калция и фосфора. В корените на магданоза има средно 41 мг% витамин С, каротин, витамин B и др.
  Листата са по-богати с белтъчни вещества, минерални соли и витамини, отколкото кореноплодът. В листата се съдържа сред­но 182 мг% витамин С.
  Зеленият магданоз съдържа освен това фолиева киселина, жизнено необходима за регулиране на кръвообразуването. Той е богат с ароматни вещества, които освен че действуват възбуж­дащо върху нервната система и апетита, пречат на гниенето и имат противовъзпалителен ефект. Поради това че при варенето летливите ароматни вещества се губят, необходимо е магданозът да се прибавя в прясно състояние, свеж, ситно нарязан, с което се подобрява не само общият вид на поднасяната храна, но и ви­таминното й съдържание.
  През пролетта и лятото магданозът се използува като свежа велена подправка, а през зимата — в изсушен или осолен вид. Из­сушеният и счукан магданоз, пресят през сито, може да се под­нася на трапезата и в солница. Зеленият му вид и приятен аро­мат възбуждат апетита.

Вижте още кулинарни статии