Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печени агнешки ребра с розмарин и лемон

Печени агнешки ребра с розмарин...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Макът - опасно растение, но с редица безценни качества

Растение

 • Макът е едногодишно тревисто растение с доста лоша слава. Тя идва от факта, че някои хора използват неразумно упойващите му свойства. Въпреки това то има и редица безценни качества, заради които медицината го ползва. Като лекарствена суровина за получаването на алкалоиди служат изсушените кутийки на растението. От опиумния мак се получава опиат - това е млечният сок, който изтича от срязаната още зелена кутийка. Той засъхва бързо от въздуха и се превръща в гъста тъмнокафява маса. В народната медицина на макът се използва не само млечният сок, но и неговите цветове и семена. Най-важни са цветовете, които се събират за лечебни цели от дивия мак. Листенцата му се сушат на сянка, като се нареждат на тънък слой, за да не почернеят.

  Химичен състав

  В растението мак се съдържат над 20 алкалоида, но най-голямото им количество се добива от маслодайния мак. То достига до 1,5-2,5%. Според химичния си строеж алкалоидите на мака се отнасят към производните на фенантрена и изохинолина. В растението се съдържат също така и органични киселини. В семената му са открити около 48% плътно масло. Като източник за получаването на морфин служат зрелите кутийки на маслодайния мак. Те съдържат морфин в количество 0,3-0,5%, папаверин (до 0,05%), кодеин.

  Фармакологични свойства

  Морфинът в маковите зърна се отнася към наркотичните аналгетици. Под негово влияние се повишава прагът на болковата устойчивост, отслабва емоционалната реакция на болния по отношение на болката, подобрява се психичното състояние - намалява страхът и болковите страдания. Всичко това се развива при запазване на съзнанието и мисленето, но само при частична загуба на самоконтрола. Лекарственото значение на мака се обуславя от наличието в него на млечен сок от алкалоиди (опиум), използвани в медицината в качеството на болкоуспокояващо и сънотворно средство. Морфинът понижава възбудимостта на дихателния и кашличния център. Той влияе много-добре върху дейността на сърцето: след краткотрайно учестяване на сърдечния ритъм настъпва забавяне.

  Приложение в медицината

  Морфинът се използва за намаляне на болката при лечението на коронарна недостатъчност, инфаркт на миокарда, при травми и хирургична намеса. Той повишава съсирването на кръвта при болните и намалява обема на белодробното дишане. Препаратът често се въвежда заедно с атропин, доколкото морфинът повишава тонуса на блуждаещия нерв. Той е способен да отстрани болката независимо от степента на нейната интензивност, както и независимо от произхода й, но най-голямата ефективност на морфина се наблюдава при продължителните болки. Повторната му упортеба е опасна, тъй като може да възникне патологично пристрастяване към него.

  Лекарствени прапарати
  Отвара от маков цвят
  1. Пет минути на слаб огън се варят в 1 чаша врящо мляко 10 г маков цвят, след което се оставят да престоят 15-20 минути и течността се прецежда добре. Пие се по 1 с. л. 3 пъти на ден, а при безсъние - половин час преди лягане.

  2. В чаша вода се разтварят 1-2 ч. л. мед и в този разтвор 5-10 минути се варят 2 ч. л. прашец от тичинките на мака. Употребява се по 1 ч. л. 3 пъти на ден. Отварата от маков цвят в мед е полезна при засилено потене и разстройство. Отвара от недоузрели макови кутийки се дава на деца за спокоен сън.

  3. Настойка с водка: 10%-на, по 15 капки 3 пъти на ден, при безсъние - половин час преди лягане.

  4. Пресният сок от маковите главички се използва при ухапване от насекоми. Топлите компреси с макови главички или от листа се прилагат успешно като външно укпокоително средство.

  5. Стритите макови семена се смесват с мед и се ядат при заболявания на черния дроб. Маковите семена влизат в състава на глистогонните средства.

  6. Ако се стрият макови семена и се разбъркат с вода, ще се получи бяла, подобна на мляко течност, която се нарича маково мляко. Тя се използва вътрешно в големи дози (по половин чаша 3-4 пъти на ден) при хемороиди и трудно протичащо възпаление на белите дробове.

Вижте още кулинарни статии