Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печени агнешки ребра с розмарин и лемон

Печени агнешки ребра с розмарин...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Макът - опасно растение, но с редица безценни качества

Растение

 • Макът е едногодишно тревисто растение с доста лоша слава. Тя идва от факта, че някои хора използват неразумно упойващите му свойства. Въпреки това то има и редица безценни качества, заради които медицината го ползва. Като лекарствена суровина за получаването на алкалоиди служат изсушените кутийки на растението. От опиумния мак се получава опиат - това е млечният сок, който изтича от срязаната още зелена кутийка. Той засъхва бързо от въздуха и се превръща в гъста тъмнокафява маса. В народната медицина на макът се използва не само млечният сок, но и неговите цветове и семена. Най-важни са цветовете, които се събират за лечебни цели от дивия мак. Листенцата му се сушат на сянка, като се нареждат на тънък слой, за да не почернеят.

  Химичен състав

  В растението мак се съдържат над 20 алкалоида, но най-голямото им количество се добива от маслодайния мак. То достига до 1,5-2,5%. Според химичния си строеж алкалоидите на мака се отнасят към производните на фенантрена и изохинолина. В растението се съдържат също така и органични киселини. В семената му са открити около 48% плътно масло. Като източник за получаването на морфин служат зрелите кутийки на маслодайния мак. Те съдържат морфин в количество 0,3-0,5%, папаверин (до 0,05%), кодеин.

  Фармакологични свойства

  Морфинът в маковите зърна се отнася към наркотичните аналгетици. Под негово влияние се повишава прагът на болковата устойчивост, отслабва емоционалната реакция на болния по отношение на болката, подобрява се психичното състояние - намалява страхът и болковите страдания. Всичко това се развива при запазване на съзнанието и мисленето, но само при частична загуба на самоконтрола. Лекарственото значение на мака се обуславя от наличието в него на млечен сок от алкалоиди (опиум), използвани в медицината в качеството на болкоуспокояващо и сънотворно средство. Морфинът понижава възбудимостта на дихателния и кашличния център. Той влияе много-добре върху дейността на сърцето: след краткотрайно учестяване на сърдечния ритъм настъпва забавяне.

  Приложение в медицината

  Морфинът се използва за намаляне на болката при лечението на коронарна недостатъчност, инфаркт на миокарда, при травми и хирургична намеса. Той повишава съсирването на кръвта при болните и намалява обема на белодробното дишане. Препаратът често се въвежда заедно с атропин, доколкото морфинът повишава тонуса на блуждаещия нерв. Той е способен да отстрани болката независимо от степента на нейната интензивност, както и независимо от произхода й, но най-голямата ефективност на морфина се наблюдава при продължителните болки. Повторната му упортеба е опасна, тъй като може да възникне патологично пристрастяване към него.

  Лекарствени прапарати
  Отвара от маков цвят
  1. Пет минути на слаб огън се варят в 1 чаша врящо мляко 10 г маков цвят, след което се оставят да престоят 15-20 минути и течността се прецежда добре. Пие се по 1 с. л. 3 пъти на ден, а при безсъние - половин час преди лягане.

  2. В чаша вода се разтварят 1-2 ч. л. мед и в този разтвор 5-10 минути се варят 2 ч. л. прашец от тичинките на мака. Употребява се по 1 ч. л. 3 пъти на ден. Отварата от маков цвят в мед е полезна при засилено потене и разстройство. Отвара от недоузрели макови кутийки се дава на деца за спокоен сън.

  3. Настойка с водка: 10%-на, по 15 капки 3 пъти на ден, при безсъние - половин час преди лягане.

  4. Пресният сок от маковите главички се използва при ухапване от насекоми. Топлите компреси с макови главички или от листа се прилагат успешно като външно укпокоително средство.

  5. Стритите макови семена се смесват с мед и се ядат при заболявания на черния дроб. Маковите семена влизат в състава на глистогонните средства.

  6. Ако се стрият макови семена и се разбъркат с вода, ще се получи бяла, подобна на мляко течност, която се нарича маково мляко. Тя се използва вътрешно в големи дози (по половин чаша 3-4 пъти на ден) при хемороиди и трудно протичащо възпаление на белите дробове.

Вижте още кулинарни статии