Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Традиционна дроб сарма

Традиционна дроб сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Малина - вкусен и много полезен плод

Растение

  • Малината е храстовидно растение от семейство Розоцветни. Съществуват над 320 вида малини. Според времето на зреенето съплодията на отглежданите малинови сортове биват ранно зреещи – 17-22 юни, среднозреещи – около 28 юни, и късно зреещи – към 30 юни.
    Малиновият плод съдържа основно фруктоза и глюкоза в комбинация с малки количества захароза и благодарение на това може да се употребява от болни от захарен диабет, а също и бъбречни заболявания и ревматизъм. Киселостта на малината се дължи на съдържанието на лимонена и яблъчна киселина, която е слаба и полезна при разстройства на храненето. Пектинът и семките на плода са благориятно при запек, въпреки че се смята, че семките предизвикват ферментации в червата. Пресните плодове малина и сокът от тях, са препоръчителни при чести повръщания на бременни. Те са полезни и заради свойството си да укрепват сърдечната дейност, да обогатяват организма с витамини и минеали, а също и да възбуждат апетита.
    Между веществата, които влизат в състава на малиновия плод, се срещат и пурини, които спомагат при образуването на пикочна киселина и съответно бъбречни камъни от нея. Поради това малината трябва да се избягва от болни, страдащи от подагра и камъни в бъбреците, причинени от пикочна киселина.
    Малината е с нисък гликемичен товар, което я прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Малината е подходяща и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии