Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Ярешко месо в гювеч

Ярешко месо в гювеч

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Малина - вкусен и много полезен плод

Растение

  • Малината е храстовидно растение от семейство Розоцветни. Съществуват над 320 вида малини. Според времето на зреенето съплодията на отглежданите малинови сортове биват ранно зреещи – 17-22 юни, среднозреещи – около 28 юни, и късно зреещи – към 30 юни.
    Малиновият плод съдържа основно фруктоза и глюкоза в комбинация с малки количества захароза и благодарение на това може да се употребява от болни от захарен диабет, а също и бъбречни заболявания и ревматизъм. Киселостта на малината се дължи на съдържанието на лимонена и яблъчна киселина, която е слаба и полезна при разстройства на храненето. Пектинът и семките на плода са благориятно при запек, въпреки че се смята, че семките предизвикват ферментации в червата. Пресните плодове малина и сокът от тях, са препоръчителни при чести повръщания на бременни. Те са полезни и заради свойството си да укрепват сърдечната дейност, да обогатяват организма с витамини и минеали, а също и да възбуждат апетита.
    Между веществата, които влизат в състава на малиновия плод, се срещат и пурини, които спомагат при образуването на пикочна киселина и съответно бъбречни камъни от нея. Поради това малината трябва да се избягва от болни, страдащи от подагра и камъни в бъбреците, причинени от пикочна киселина.
    Малината е с нисък гликемичен товар, което я прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Малината е подходяща и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии