Рецепта за салата
Гръцка салата с черен пипер

Гръцка салата с черен пипер

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко бутче върху дроб-сарма

Агнешко бутче върху дроб-сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Мащерката - билка и подправка, която възстановява здравето на човека

Растение

 • Другите имена на мащерката са: Бабина душица, воленика, майчина душица, махра, овчарски босилек, шапово биле, шеркъ, овчарска мерудия, ябълкиня, яребичина. Тази билка често участва и в приготвянето на ястия. Но не какви да е ястия, тъй като тя има специфичен упойващ аромат. Мащерката се бере от края на май до началото на септември.

  Разпространение

  Мащерката е растение от рода Thymus и се среща по сухи тревисти и скалисти припечни места из горските поляни и пасища, а по-рядко и в ливадите из цялата страна. Най-широко е разпространена в предпланинските и средновисоките части на планината. В България има 15 вида мащерка. Тя е многогодишно тревисто растение или малко полухрастче с пълзящи или полегнали четириръбести стъбла и възходящи цветоносни клонки, до 20-40 см. Използваемата й част са цъфтящите надземни части. Билката се суши на сянка или в сушилня, до 350 градуса. Срокът на годността й за целите стръкове е 3 г., а в нарязано състояние - 2 г.

  Химичен състав

  Мащерката съдържа етерично масло, в чийто състав влизат главно тимол, карвакрол и р-цимол, терпинен, терпинеол, борнеол и др., както и органични киселини, дъбилни и горчиви вещества, минерални соли, смоли, флавоноиди, витамин С, пигменти и др.

  Полезни свойства

  В древността хората вярвали, че тази билка и подправка връща на човека не само здравето, но и живота. В народната медицина мащерката се прилага при бронхит и туберкулоза, безсъние, болки в гърдите, за бързо заздравяване на рани. Настойка от билката се пие при лошо храносмилане, подуване на стомаха, като квъроизчистващо, диуретично и глистогонно средство, при полова слабост. Употребата на мащерка е възможно да създаде отвращение към алкохола. Тя се смята за противоотрова при ухапване от отровни насекоми. Тя е отлично средство срещу гадене и повръщане, полезна е при болки в корема и матката. Освен това е великолепно антибактерицидно и болкоуспокояващо средство. Мащерката подпомага подобряването на храносмилането. Ваните с тази билка са полезни при заболявания на нервите, радикулит, ревматизъм, проблеми с кожата, заболявания на ставите и мускулите. Тя няма противопоказания.

  3 народни рецепти с мащерка:

  - При респираторни заболявания: 1 с.л. листа и цветове от мащерка се заливат с 1 ч.ч. гореща вода, захлупват се и се варят 5 минути, охлаждат се и се отцеждат. Течността се пие 3 пъти на ден 20 минути преди хранене.
  - При полова слабост: 10 г ситно нарязана мащерка се смесват с вода и мед. Приема се 3 пъти на ден.
  - При рак на стомаха: 1 с.л. мащерка се сварява с 1 ч.ч. гореща вода. Оставя се да престои 1 час. Приема се по 1/2 ч.ч. 3-4 пъти на ден преди хранене.Вижте още кулинарни статии