Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Гъста агнешка супа топчета

Гъста агнешка супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Мащерката - билка и подправка, която възстановява здравето на човека

Растение

 • Другите имена на мащерката са: Бабина душица, воленика, майчина душица, махра, овчарски босилек, шапово биле, шеркъ, овчарска мерудия, ябълкиня, яребичина. Тази билка често участва и в приготвянето на ястия. Но не какви да е ястия, тъй като тя има специфичен упойващ аромат. Мащерката се бере от края на май до началото на септември.

  Разпространение

  Мащерката е растение от рода Thymus и се среща по сухи тревисти и скалисти припечни места из горските поляни и пасища, а по-рядко и в ливадите из цялата страна. Най-широко е разпространена в предпланинските и средновисоките части на планината. В България има 15 вида мащерка. Тя е многогодишно тревисто растение или малко полухрастче с пълзящи или полегнали четириръбести стъбла и възходящи цветоносни клонки, до 20-40 см. Използваемата й част са цъфтящите надземни части. Билката се суши на сянка или в сушилня, до 350 градуса. Срокът на годността й за целите стръкове е 3 г., а в нарязано състояние - 2 г.

  Химичен състав

  Мащерката съдържа етерично масло, в чийто състав влизат главно тимол, карвакрол и р-цимол, терпинен, терпинеол, борнеол и др., както и органични киселини, дъбилни и горчиви вещества, минерални соли, смоли, флавоноиди, витамин С, пигменти и др.

  Полезни свойства

  В древността хората вярвали, че тази билка и подправка връща на човека не само здравето, но и живота. В народната медицина мащерката се прилага при бронхит и туберкулоза, безсъние, болки в гърдите, за бързо заздравяване на рани. Настойка от билката се пие при лошо храносмилане, подуване на стомаха, като квъроизчистващо, диуретично и глистогонно средство, при полова слабост. Употребата на мащерка е възможно да създаде отвращение към алкохола. Тя се смята за противоотрова при ухапване от отровни насекоми. Тя е отлично средство срещу гадене и повръщане, полезна е при болки в корема и матката. Освен това е великолепно антибактерицидно и болкоуспокояващо средство. Мащерката подпомага подобряването на храносмилането. Ваните с тази билка са полезни при заболявания на нервите, радикулит, ревматизъм, проблеми с кожата, заболявания на ставите и мускулите. Тя няма противопоказания.

  3 народни рецепти с мащерка:

  - При респираторни заболявания: 1 с.л. листа и цветове от мащерка се заливат с 1 ч.ч. гореща вода, захлупват се и се варят 5 минути, охлаждат се и се отцеждат. Течността се пие 3 пъти на ден 20 минути преди хранене.
  - При полова слабост: 10 г ситно нарязана мащерка се смесват с вода и мед. Приема се 3 пъти на ден.
  - При рак на стомаха: 1 с.л. мащерка се сварява с 1 ч.ч. гореща вода. Оставя се да престои 1 час. Приема се по 1/2 ч.ч. 3-4 пъти на ден преди хранене.Вижте още кулинарни статии