Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешко със зелен лук и  магданоз

Супа от агнешко със зелен лук и ...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с лапад и маточина

Печено агнешко месо с лапад и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Масло - млечен и полезен продукт

Продукт

  • Маслото е млечен продукт, направен от прясна или ферментирала сметана или директно от мляко. Най–често става въпрос за кравето масло. Състои се от млечни мазнини, оградени с малки капки, съставени най–вече от вода и млечни протеини. Разбира се, масло може да се направи и от млякото на други животни, като например овце, кози, биволи и т. н.. При стопяване водата от маслото се отделя и то се превръща в рафинирано или така нареченото „чисто масло”, което се състои почти изцяло от мазнина.
    Цветът на маслото зависи от сметаната (млякото), използвани за производството му, и често се коригира чрез готварски оцветители. Най–често маслото бива бледожълто, но може да варира от яркожълто до почти бяло. В кулинарията се прилага за мазане, печене, приготвяне на сосове, пържене и др.. Самия термин „масло” се използва често и в имената на продукти от растителен произход – кокосово масло, фъстъчено масло, орехово масло, слънчогледово масло и други.
    Маслото е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Маслото е подходящо и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии