Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Яхния от агнешко месо с зелен лук

Яхния от агнешко месо с зелен...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Масло - млечен и полезен продукт

Продукт

  • Маслото е млечен продукт, направен от прясна или ферментирала сметана или директно от мляко. Най–често става въпрос за кравето масло. Състои се от млечни мазнини, оградени с малки капки, съставени най–вече от вода и млечни протеини. Разбира се, масло може да се направи и от млякото на други животни, като например овце, кози, биволи и т. н.. При стопяване водата от маслото се отделя и то се превръща в рафинирано или така нареченото „чисто масло”, което се състои почти изцяло от мазнина.
    Цветът на маслото зависи от сметаната (млякото), използвани за производството му, и често се коригира чрез готварски оцветители. Най–често маслото бива бледожълто, но може да варира от яркожълто до почти бяло. В кулинарията се прилага за мазане, печене, приготвяне на сосове, пържене и др.. Самия термин „масло” се използва често и в имената на продукти от растителен произход – кокосово масло, фъстъчено масло, орехово масло, слънчогледово масло и други.
    Маслото е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Маслото е подходящо и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии