Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Мед - прочистване на синусите

Здравословно

  • Част от горните дихателни пътища са околоносните кухини, наричани още синуси. Намират се около носа и имат дренираща функция. Когато обаче се възпалят следват симптоми като хрема, запушен нос, кашлица, възпалено гърло. За да не се допуска разболяване е добре да се прочистват синусите поне веднъж годишно.
    Един от методите на пречистване е с помощта на пчелен мед. За целта се намира качествен мед, слабо или напълно захаросан. Взема се с една лъжичка малко от буркана и с помощта на клечка за уши или направо с пръстите, се правят две топчета с големината на грахово зърно. Слага се по едно във всяка ноздра и се поляга за 4-5 минути, докато се разтопи медът.
    Веднага се усеща цялото движение на меда в ноздрите, синусите, носоглътката и накрая в гърлото. Обикновено процедурата е придружена с болка от остъргването, особено при хора с чести възпалителни процеси на горните дихателни пътища (обикновено с продължителност от 10 мин). Резултатът е обилно изтичане на секрети от синусите, през носоглътката и те падат надолу в гърлото. Добре е да не се гълтат, а да се изплюват. Тази процедура се прави поне седмица. Хора с астма или тежки алергии е необходимо да се посъветват предварително с личния си лекар.
Вижте още кулинарни статии