Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул  чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко бутче върху дроб-сарма

Агнешко бутче върху дроб-сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Мед - прочистване на синусите

Здравословно

  • Част от горните дихателни пътища са околоносните кухини, наричани още синуси. Намират се около носа и имат дренираща функция. Когато обаче се възпалят следват симптоми като хрема, запушен нос, кашлица, възпалено гърло. За да не се допуска разболяване е добре да се прочистват синусите поне веднъж годишно.
    Един от методите на пречистване е с помощта на пчелен мед. За целта се намира качествен мед, слабо или напълно захаросан. Взема се с една лъжичка малко от буркана и с помощта на клечка за уши или направо с пръстите, се правят две топчета с големината на грахово зърно. Слага се по едно във всяка ноздра и се поляга за 4-5 минути, докато се разтопи медът.
    Веднага се усеща цялото движение на меда в ноздрите, синусите, носоглътката и накрая в гърлото. Обикновено процедурата е придружена с болка от остъргването, особено при хора с чести възпалителни процеси на горните дихателни пътища (обикновено с продължителност от 10 мин). Резултатът е обилно изтичане на секрети от синусите, през носоглътката и те падат надолу в гърлото. Добре е да не се гълтат, а да се изплюват. Тази процедура се прави поне седмица. Хора с астма или тежки алергии е необходимо да се посъветват предварително с личния си лекар.
Вижте още кулинарни статии