Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

МЕНТА

Научете повече как да полезността на подправката мента

  • В диво състояние ментата се среща в Европа и Азия. В течение на векове тя е запазила своето хранително значение, като едно­временно е констатирана и голямата й лекарствена стойност. От­глеждането й като култура е започнало преди около 250 години.
    Ментата е многогодишно тревисто растение.
    В готварството листата и цветовете й служат като ароматно - вкусова подправка, поставяна в салати, сирене, супи, рибни и зе­ленчукови ястия. Тя придава освежаващ вкус и приятен аромат. Използува се и при приготвянето на тестени изделия.
    Ментата съдържа до 25 мг3/0 аскорбинова киселина, 7,5 мг% каротин, 13,8 мг% рутин. Съдържа и етерично масло, в състава на което има до 65у0 ментол. Етеричното масло се използува ши­роко в сладкарското и ликьорното производство, в парфюмерия­та, при производството на паста за зъби и пр. Ментолът оказва освежаващо и дезинфекциращо действие и участвува в състава на много лекарствени средства, като действува успокояващо.
    За сушене ментата се събира пои започване на цъфтежа. То­гава нейните листа съдържат най-голямо количество етерично масло. Стъблата се режат до земята. Измиват се и веднага се по­ставят на сенчесто и проветриво място върху етажерки от летви за бързо изсушаване.

Вижте още кулинарни статии