Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Шишчета от агнешко месо

Шишчета от агнешко месо

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

МЕНТА

Научете повече как да полезността на подправката мента

  • В диво състояние ментата се среща в Европа и Азия. В течение на векове тя е запазила своето хранително значение, като едно­временно е констатирана и голямата й лекарствена стойност. От­глеждането й като култура е започнало преди около 250 години.
    Ментата е многогодишно тревисто растение.
    В готварството листата и цветовете й служат като ароматно - вкусова подправка, поставяна в салати, сирене, супи, рибни и зе­ленчукови ястия. Тя придава освежаващ вкус и приятен аромат. Използува се и при приготвянето на тестени изделия.
    Ментата съдържа до 25 мг3/0 аскорбинова киселина, 7,5 мг% каротин, 13,8 мг% рутин. Съдържа и етерично масло, в състава на което има до 65у0 ментол. Етеричното масло се използува ши­роко в сладкарското и ликьорното производство, в парфюмерия­та, при производството на паста за зъби и пр. Ментолът оказва освежаващо и дезинфекциращо действие и участвува в състава на много лекарствени средства, като действува успокояващо.
    За сушене ментата се събира пои започване на цъфтежа. То­гава нейните листа съдържат най-голямо количество етерично масло. Стъблата се режат до земята. Измиват се и веднага се по­ставят на сенчесто и проветриво място върху етажерки от летви за бързо изсушаване.

Вижте още кулинарни статии