Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул  чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Пълнено агне (яре)

Пълнено агне (яре)

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

МЕНТА

Научете повече как да полезността на подправката мента

  • В диво състояние ментата се среща в Европа и Азия. В течение на векове тя е запазила своето хранително значение, като едно­временно е констатирана и голямата й лекарствена стойност. От­глеждането й като култура е започнало преди около 250 години.
    Ментата е многогодишно тревисто растение.
    В готварството листата и цветовете й служат като ароматно - вкусова подправка, поставяна в салати, сирене, супи, рибни и зе­ленчукови ястия. Тя придава освежаващ вкус и приятен аромат. Използува се и при приготвянето на тестени изделия.
    Ментата съдържа до 25 мг3/0 аскорбинова киселина, 7,5 мг% каротин, 13,8 мг% рутин. Съдържа и етерично масло, в състава на което има до 65у0 ментол. Етеричното масло се използува ши­роко в сладкарското и ликьорното производство, в парфюмерия­та, при производството на паста за зъби и пр. Ментолът оказва освежаващо и дезинфекциращо действие и участвува в състава на много лекарствени средства, като действува успокояващо.
    За сушене ментата се събира пои започване на цъфтежа. То­гава нейните листа съдържат най-голямо количество етерично масло. Стъблата се режат до земята. Измиват се и веднага се по­ставят на сенчесто и проветриво място върху етажерки от летви за бързо изсушаване.

Вижте още кулинарни статии