Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печена агнешка плешка

Печена агнешка плешка

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

МЕНТА

Научете повече как да полезността на подправката мента

  • В диво състояние ментата се среща в Европа и Азия. В течение на векове тя е запазила своето хранително значение, като едно­временно е констатирана и голямата й лекарствена стойност. От­глеждането й като култура е започнало преди около 250 години.
    Ментата е многогодишно тревисто растение.
    В готварството листата и цветовете й служат като ароматно - вкусова подправка, поставяна в салати, сирене, супи, рибни и зе­ленчукови ястия. Тя придава освежаващ вкус и приятен аромат. Използува се и при приготвянето на тестени изделия.
    Ментата съдържа до 25 мг3/0 аскорбинова киселина, 7,5 мг% каротин, 13,8 мг% рутин. Съдържа и етерично масло, в състава на което има до 65у0 ментол. Етеричното масло се използува ши­роко в сладкарското и ликьорното производство, в парфюмерия­та, при производството на паста за зъби и пр. Ментолът оказва освежаващо и дезинфекциращо действие и участвува в състава на много лекарствени средства, като действува успокояващо.
    За сушене ментата се събира пои започване на цъфтежа. То­гава нейните листа съдържат най-голямо количество етерично масло. Стъблата се режат до земята. Измиват се и веднага се по­ставят на сенчесто и проветриво място върху етажерки от летви за бързо изсушаване.

Вижте още кулинарни статии