Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печени агнешки ребра с розмарин и лемон

Печени агнешки ребра с розмарин...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Ментата - повишава настроението и стимулира работата на мозъка

Лечебно растение

 • Ароматът на мента спомага за повишава настроението и стимулира работата на мозъка. А отварите и настойките от мента са не само приятни, но и много полезни средства от народната медицина.

  Ментата е най-древно лечебно растение е известно още от времето на египетските фараони. Високо е ценено в древна Гърция и Рим. То е споменато в Евангелието на Матей. И неговият аромат винаги и бил добър знак. Римляните са натривали масите с мента преди пиршество, а на гостите слагали венчета от мента. В Русия девойките слагали под възглавницата стръкче мента, за да видят в съня техния любим.
  В средновековието студентите също носели ментови венчета, защото вярвали, че те стимулират работата на мозъка.
  Според народните поверия ментата гони от дома злите духове и затова се е смятало, че е много важно на прозореца да се държи израснала мента.

  Според ботаниците съществуват над 40 вида мента. Сред тях най-известният е лютивата мента. Ако не сте насушили мента през лятото, не се притеснявайте – сега в аптеките може да се купи сушена мента, ментов чай и ароматно масло от лютива мента. Ментата се прилага като лекарство външно и вътрешно под формата на настойки и чай. Тя съдържа витамин С, каротин, дъбилни вещества, етерично масло.

  Вътрешно ментата се използва за:
  - Стомашно-чревни заболявания
  Тя притежава противовъзпалително, обезболяващо и жлъчогонно действие. Най-удобно е да се приготвя настойка в термос – заливат се 2 с.л. сушена мента с 1/2 л вряла вода и се оставя да престои. Взема се по 1/3 чаша 3 пъти на ден. Може да се добави захар или мед и да се пие при болки в стомаха, черния дроб и червата.
  - За понижаване на температурата
  Ментата увеличава потоотделянето и бързо отнема топлината при простуда.
  - Успокоително средство
  При сърцебиене, депресия и безсъние е полезно да се пие гореща вода с няколко капки ментово масло или ментов чай.
  - Проблеми със зрението
  Благодарение на антиоксидантните свойства ментата предотвратява възникването на катаракта (настойката се пие няколко пъти на ден).
  - Афродизиак
  За да се увеличи половото влечение, е добре да се приема отвара от мента в продължение на един месец.

  Външно приложение
  Ментата може да успокои болката, включително ревматичната (компрес от ментова отвара се прилага към болното място). Същото може да се прави при ухапване от насекоми, за да се премахне сърбежът.
  Смесването на отвара от мента със зехтин се получава прекрасно средство срещу изгаряне. При главоболие се смесва ментово и евкалиптово масло и се натриват слепоочията.
  При виене на свят в самолета, се вдишват парите от ментово масло.

  Ментата като ароматно масло
  В етеричното масло от лютива мента има много ментол, който притежава анестезиращо действие. То оказва потогонно, антисептично действие, намалява напрежението, повишава значително съпротивителните сили на организма, помага при повишена метеочувствителност. 2-3 капки масло се разтварят в 1 ч.л. мед (в случай на липса на алергия към меда) и се добавя в чая. Външно ментовото масло може да се прилага в смеси с растително масло – 5 капки ментово масло на 10 мл растително масло. С тази смес е добре да се разтриват гърдите при простуда, ухапване и сърбеж на кожата.

  Ароматно лекарство
  Почти всеки човек може да пие ментов чай. Изключение правят само малките деца: заради високо съдържание на ментол те трябва да получават по-слабо концентрирана отвара за снемане на болките в стомаха. И още нещо важно: ментовото масло не се препоръчва при хронични киселини.


Вижте още кулинарни статии