Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със спанак и фиде

Агнешка супа със спанак и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с картофи

Печено агнешко месо с картофи

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Мюсли – пълнеене

Храни

  • Дълго време се смяташе, че зърнените култури са нискокалорични и са най-добрата здравословна закуска, но нови изследвания доказаха, че това не е съвсем така. В действителност мюслито и овесената каша не са подходящи храни, когато искаме да се отървем от излишните килограми.
    Според специалисти енергийната стойност на зърнените култури е много по-висока, отколкото пише на етикета и така привържениците на този продукт несъзнателно приемат повече калории, отколкото си мислят. Средна порция овесена каша съдържа 20 калории повече от описаното, а в зърнените закуски има поне 12 калории над цифрата на етикета.
    Традиционно калориите са фактор, който обобщава протеини, мазнини и въглехидрати в храната. В грам белтъчини или въглехидрати се съдържат четири калории, а всеки грам мазнина добавя още девет калории. Учените съветват да не се заблуждава човек по продуктите, които са рекламирани като полезни заради високото си съдържание на фибри. Колкото повече фибри има в състава на една храна, толкова по-калорична е тя.

Вижте още кулинарни статии