Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Яхния от агнешко месо с зелен лук

Яхния от агнешко месо с зелен...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Морков - изключително полезен зеленчук

Растение

  • Морковът е кореноплоден зеленчук и произхожда от семейство Сенникоцветни. Той е изключително полезен за организма, заради високото си съдържание на витамин С и провитамин А. Има добър пикочогонен ефект, също така е полезен при лечението на заболявания, при които е необходимо да се повиши изхвърлянето на вода в организма – склонност към отлагане на бъбречни камъни, сърдечно-съдови заболявания, хипертонична болест и други. Сокът от моркови е също много полезен, защото съдържа значително количество провитамин А (каротин) и се препоръчва при заболявания на лигавицата на стомаха и червата. Варен или суров, или под формата на сок, морковът е полезен при чернодробно-жлъчни заболявания, хроничен запек, особено у хора в напреднала възраст. Препоръчва се да се приема още от бременни, както и на кърмещи за възбуждане на млечната секреция. Смята се, че морковът подобрява растежа на зъбите и предпазва децата от кариес.
    При много продължително приемане на сок от моркови е възможно да настъпи оранжево оцветяване на кожата (каротиназа) главно по дланите и ходилата. То се предизвиква от натрупване на каротин в кожата, но е безобидно и преминава за около няколко седмици, като каротинът постепенно се превръща във витамин А.
    Морковът е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Морковът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии