Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко по манастирски

Агнешко по манастирски

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Морков - изключително полезен зеленчук

Растение

  • Морковът е кореноплоден зеленчук и произхожда от семейство Сенникоцветни. Той е изключително полезен за организма, заради високото си съдържание на витамин С и провитамин А. Има добър пикочогонен ефект, също така е полезен при лечението на заболявания, при които е необходимо да се повиши изхвърлянето на вода в организма – склонност към отлагане на бъбречни камъни, сърдечно-съдови заболявания, хипертонична болест и други. Сокът от моркови е също много полезен, защото съдържа значително количество провитамин А (каротин) и се препоръчва при заболявания на лигавицата на стомаха и червата. Варен или суров, или под формата на сок, морковът е полезен при чернодробно-жлъчни заболявания, хроничен запек, особено у хора в напреднала възраст. Препоръчва се да се приема още от бременни, както и на кърмещи за възбуждане на млечната секреция. Смята се, че морковът подобрява растежа на зъбите и предпазва децата от кариес.
    При много продължително приемане на сок от моркови е възможно да настъпи оранжево оцветяване на кожата (каротиназа) главно по дланите и ходилата. То се предизвиква от натрупване на каротин в кожата, но е безобидно и преминава за около няколко седмици, като каротинът постепенно се превръща във витамин А.
    Морковът е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Морковът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии