Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки котлет с аромат на портокал и лимон

Агнешки котлет с аромат на...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Моркови

Научете повече за витамините и полезността при консумяцията на моркови

  • Морковите са били един от най-разпространените зеленчуци още в древността. Първите сведения за тях като културно растение се отнасят към 2000—1000 г. пр. н.е. За родина на съвременни­те културни форми се смята Средиземноморието. Днес моркови­те са любим зеленчук в много страни. Морковите са двугодиш­ни растения. Кореноплодите па различните сортове са различни по форма. Те имат богат химичен състав и оказват регулиращо действие на всички процеси на обмяната на веществата в човеш­кия организъм. Морковите съдържат 89,1% вода, 0,8% белтъчи­ни, 8% въглехидрати, главно захари. Съдържанието на захари се увеличава с узряването им и в някои случаи достига 15%. Те съдържат сравнително малко целулоза—1,1% и може да се из­ползуват в диетичното хранене. Богати са с витамини и с минерал­ни вещества. В тях се съдържа много каротин, който в човешкия организъм се превръща във витамин А. По съдържание на каротин морковите съвсем малко отстъпват на червените пипер­ки и превъзхождат всички други зеленчуци. При употреба на по- голямо количество моркови може да се създаде запас от каро­тин в организма. Най-богати с каротин са морковите с интензивночервен или оранжев цвят. Установено е, че каротинът се ус­воява по-лесно и пълно, когато в храната има мазнини. Ето защо салатата от моркови трябва да се полива обилно с олио. Морко­вите съдържат и други витамини—В1( В2, В6, сравнително малки количества С и др. Те съдържат много ензнми, етерично масло и др. Богати са и с минерални вещества. В 100 г моркови се съдържат 240 мг калий, 70,1 мг натрий, 46,5 мг калций, 19,0 мг магнезий, 34,1 мг фосфор, 3,8 мг йод, 1,0 мг желязо и пр.
    Морковите са много ценна зимна витаминозна храна. Пресни­ят сок от моркови е особено полезен за бременни жени и кър­мачета. На малки деца сок от моркови може да се дава още на втория-третия месец, най-напред разреден с вода.
    Като поливитаминозен продукт морковите се използуват за профилактика и лекуване на авитаминози, при малокръвие, за възстановяваме па силите и за подобряване на апетита.

Вижте още кулинарни статии