Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул  чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки дреболии под було

Агнешки дреболии под було

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Моркови

Научете повече за витамините и полезността при консумяцията на моркови

  • Морковите са били един от най-разпространените зеленчуци още в древността. Първите сведения за тях като културно растение се отнасят към 2000—1000 г. пр. н.е. За родина на съвременни­те културни форми се смята Средиземноморието. Днес моркови­те са любим зеленчук в много страни. Морковите са двугодиш­ни растения. Кореноплодите па различните сортове са различни по форма. Те имат богат химичен състав и оказват регулиращо действие на всички процеси на обмяната на веществата в човеш­кия организъм. Морковите съдържат 89,1% вода, 0,8% белтъчи­ни, 8% въглехидрати, главно захари. Съдържанието на захари се увеличава с узряването им и в някои случаи достига 15%. Те съдържат сравнително малко целулоза—1,1% и може да се из­ползуват в диетичното хранене. Богати са с витамини и с минерал­ни вещества. В тях се съдържа много каротин, който в човешкия организъм се превръща във витамин А. По съдържание на каротин морковите съвсем малко отстъпват на червените пипер­ки и превъзхождат всички други зеленчуци. При употреба на по- голямо количество моркови може да се създаде запас от каро­тин в организма. Най-богати с каротин са морковите с интензивночервен или оранжев цвят. Установено е, че каротинът се ус­воява по-лесно и пълно, когато в храната има мазнини. Ето защо салатата от моркови трябва да се полива обилно с олио. Морко­вите съдържат и други витамини—В1( В2, В6, сравнително малки количества С и др. Те съдържат много ензнми, етерично масло и др. Богати са и с минерални вещества. В 100 г моркови се съдържат 240 мг калий, 70,1 мг натрий, 46,5 мг калций, 19,0 мг магнезий, 34,1 мг фосфор, 3,8 мг йод, 1,0 мг желязо и пр.
    Морковите са много ценна зимна витаминозна храна. Пресни­ят сок от моркови е особено полезен за бременни жени и кър­мачета. На малки деца сок от моркови може да се дава още на втория-третия месец, най-напред разреден с вода.
    Като поливитаминозен продукт морковите се използуват за профилактика и лекуване на авитаминози, при малокръвие, за възстановяваме па силите и за подобряване на апетита.

Вижте още кулинарни статии