Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко с ориз, гъби и зелен лук

Печено агнешко с ориз, гъби и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Начини за съхраняване на някои храни

Полезни съвети

 • Различните видове храни трябва да се държат при различна температура. В противен случай те не само ще се развалят, но ще започнат да губят хранителните си качества.

  - Кленов сироп
  Кленовият сироп, който е истински и не съдържа консерванти, трябва да се държи в хладилник, защото в противен случай на повърхността на сладката течност започва да се образува плесен.

  - Банани
  Бананите можете да се съхраняват в хладилника за около 1 седмица, като така се отлага тяхното презряване. В хладилник обаче може да се поставят само зрели банани. Когато се съхраняват плодове, те трябва да се държат далеч от ябълки, тъй като те ускоряват узряването им.

  - Картофи
  Наличието на влага в стаята води до поява на петна в картофите, а светлината образува в тях токсичен соланин със зелена разцветка. Най-подходящата стая за съхранение на картофите е килерът, където е хладно и тъмно.

  - Фъстъчена паста
  При висока температура фъстъченото масло започва да гранясва. Затова най-добре е да се съхранява на хладно в хладилник.

  - Чили сос
  Киселите и базирани на оцет сосове трябва да се съхраняват на стайна температура.

  - Хляб
  В хладилника хлябът изсъхва и се втвърдява, затова той трябва да се съхранява на стайна температура. Ако няма да се консумира част от него няколко дни напред, то той може да се замрази във фризера.

  - Торти
  Студената среда изсушава тортите и ги прави по-ронливи, дори да са увити добре с фолио. Ако в кухнята не е много горещо и глазурата не се топи, то тортите може да се съхраняват на стайна температура.

  - Домати
  Доматите не трябва да се държат в хладилник, защото губят част от своите вкусови качества и текстура. Те трябва да се съхраняват на хладно в кухнята или в кухненския шкаф на стайна температура, като могат да бъдат увити в стари вестници.

Вижте още кулинарни статии