Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Мариновано агнешко на скара

Мариновано агнешко на скара

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Начини за съхраняване на някои храни

Полезни съвети

 • Различните видове храни трябва да се държат при различна температура. В противен случай те не само ще се развалят, но ще започнат да губят хранителните си качества.

  - Кленов сироп
  Кленовият сироп, който е истински и не съдържа консерванти, трябва да се държи в хладилник, защото в противен случай на повърхността на сладката течност започва да се образува плесен.

  - Банани
  Бананите можете да се съхраняват в хладилника за около 1 седмица, като така се отлага тяхното презряване. В хладилник обаче може да се поставят само зрели банани. Когато се съхраняват плодове, те трябва да се държат далеч от ябълки, тъй като те ускоряват узряването им.

  - Картофи
  Наличието на влага в стаята води до поява на петна в картофите, а светлината образува в тях токсичен соланин със зелена разцветка. Най-подходящата стая за съхранение на картофите е килерът, където е хладно и тъмно.

  - Фъстъчена паста
  При висока температура фъстъченото масло започва да гранясва. Затова най-добре е да се съхранява на хладно в хладилник.

  - Чили сос
  Киселите и базирани на оцет сосове трябва да се съхраняват на стайна температура.

  - Хляб
  В хладилника хлябът изсъхва и се втвърдява, затова той трябва да се съхранява на стайна температура. Ако няма да се консумира част от него няколко дни напред, то той може да се замрази във фризера.

  - Торти
  Студената среда изсушава тортите и ги прави по-ронливи, дори да са увити добре с фолио. Ако в кухнята не е много горещо и глазурата не се топи, то тортите може да се съхраняват на стайна температура.

  - Домати
  Доматите не трябва да се държат в хладилник, защото губят част от своите вкусови качества и текстура. Те трябва да се съхраняват на хладно в кухнята или в кухненския шкаф на стайна температура, като могат да бъдат увити в стари вестници.

Вижте още кулинарни статии